Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Polisen måste återvända till landsbygden

Publicerad:
”Polisen på allvar återvända till våra bygder, till landsbygden”, skriver kommunalrådet Stig Bertilsson (M).
”Polisen på allvar återvända till våra bygder, till landsbygden”, skriver kommunalrådet Stig Bertilsson (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En i kommunkretsar välkänd aktör mördas under Almedalsveckan i Visby. Nyligen upplopp i Göteborg. Bilar brinner i Trollhättan. Vardag även på småorter med stölder och skadegörelse.

Berättelserna är fortsatt alldeles för många. Det finns numera knappt en kommun som inte ger vittnesbörd om hur brottslighet och bus breder ut sig.

Även om det fortsatt är relativt lugnt och trivsamt på små orter som hos oss i Dalsland så är utvecklingen inte acceptabel. I kommunledningarna har vi förstås märkt det och vi sitter inte stilla. Vi uppvaktar polisledningen på olika nivåer och vi trycker på för att få större och ökade resurser till våra kommuner. Och den lokala och regionala polisledningen är förstående och försöker bemanna upp. För det är Polisen som har ansvaret för att upprätthålla lag och ordning. Den regeln ska vi inte tumma på.

I kommunerna gör vi vårt för att stötta upp med trygghetsskapande insatser från den sociala sektorn och tillsammans med skola, säkerhetsansvariga och brottsförebyggare med flera arbeta förebyggande. Men det är tydligt att det som hittills gjorts, det räcker inte. Vi måste från kommunalt håll göra mera för att bidra till ett tryggare samhälle.

Och framför allt måste Polisen på allvar återvända till våra bygder, till landsbygden. Det är inte rimligt att det öppet kan pågå brottslighet i varierande grad. Att man ostraffat kan gå in i butiker och plocka till sig varor. Att man hotar näringsidkare som försöker ingripa.

Vårt Bengtsfors beskrivs som en trygg och bra ort att bo på och så är det i allmänhet. Men det finns en oro och underliggande utveckling som vi måste se upp med och som måste åtgärdas. Den beskrivs i ett tresidigt reportage i onsdagens Expressen.

Från kommunens sida ska vi göra vårt och det är nödvändigt. Och Polisen måste göra sitt! Det är bra att vi numera – efter påtryckningar och uppvaktningar – åter har poliser stationerade i Bengtsfors. Men det räcker inte. Poliserna måste bli fler. Med de befolkningsgrupper som numera finns i Bengtsfors och andra mindre landsbygdsorter så har också nya beteenden och företeelser kommit. Med bland annat de unga män och pojkar som inte drar rätt gränser för sitt agerande.

I grunden handlar detta om att rättssamhället har rustats ner. Vi kan inte och kommer inte att nöja oss med det konstaterandet utan våra krav på ökade insatser från de myndigheter som har ansvar för att upprätthålla lag och ordning måste fortsätta. Och det handlar långt ifrån bara om polisiär närvaro. Det behövs genomgripande åtgärder inom rättspolitiken annars riskerar vi att i Bengtsfors och andra landsbygdskommuner få en utveckling liknande den i storstädernas förorter. Dit vill vi inte! Dit ska vi inte!

Stig Bertilsson

Kommunalråd (M)

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusInsändarePolisenPolitikSamhälleStig Bertilsson