Hoppa till huvudinnehållet

Nytt äldreboende kan behövas – men frågan ska diskuteras mera

Publicerad:
Frågan om ett nytt äldreboende i Bengtsfors kommun ska diskuteras vidare.
Frågan om ett nytt äldreboende i Bengtsfors kommun ska diskuteras vidare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett nytt äldreboende kommer på sikt att behövas i Bengtsfors kommun.

Antingen genom ett nybygge eller genom en uppdatering av någon av de befintliga enheterna.

Det menar de tjänstemän med socialchefen Tanja Mattsson i spetsen som tagit fram ett förslag till en ny äldreomsorgsplan.

Politikerna verkar ställa upp på detta. Men pensionärsorganisationerna måste först få möjlighet att säga sitt, menar Socialdemokraterna.

När ärendet om en ny äldreomsorgsplan var uppe till debatt i kommunfullmäktige fick också S gehör för sitt förslag om en återremiss av planen.

Kommunstyrelsens vice ordförande Per Eriksson (S).
Kommunstyrelsens vice ordförande Per Eriksson (S). Foto: Sofie Borg

– Förvaltningen har gjort ett bra jobb, men det här är en plan som ska börja gälla 2023. Därför är det väl rimligt att det är nästa års fullmäktige som får ta detta. Sedan har inte pensionärsrådet med PRO och SPF fått möjlighet att komma med synpunkter, utan det här var något som togs i kommunstyrelsen, sa Per Eriksson (S).

S fick stöd av SD

Han fortsatte.

– Det kan verka lockande att gå ut i valrörelsen och säga att man ska bygga ett nytt äldreboende. Men pensionärerna bör få möjlighet att säga sitt innan dess. Vi ska vara så pass schyssta mot våra pensionärsorganisationer.

Det sista kommunfullmäktigemötet före sommaruppehållet hölls på Baldersnäs.
Det sista kommunfullmäktigemötet före sommaruppehållet hölls på Baldersnäs. Foto: Sofie Borg

Socialdemokraterna fick stöd av Sverigedemokraterna som, genom sin representant Britt-Inger Sandström, tyckte att det behövdes mer tid för att arbeta med äldreomsorgsplanen.

”Ett bra förslag”

Den politiska vilden Susanne Öhrn yrkade bifall på kommunstyrelsens förslag att anta äldreomsorgsplanen.

Den politiska vilden Susanne Öhrn.
Den politiska vilden Susanne Öhrn. Foto: Sofie Borg

– Förvaltningen har tagit fram en väldigt bra plan. Pensionärsrådet har vid tre tillfällen haft möjlighet att vara med och lämna synpunkter.

Hon fortsatte.

– Sedan kan inte äldreomsorgsplanen bara handla om frågan om ett nytt äldreboende. Jag tror nog att de flesta äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt. Det finns flera saker vi kan göra för att hjälpa till med det.

– Sedan är det först år 2040 som vi kommer att behöva fler platser i särskilda boenden. Det ligger 18 år framåt i tiden. I det här förslaget till ny äldreomsorgsplan föreslås att vi tillsätter en grupp som utreder var ett nytt äldreboende i så fall ska finnas och att standarden på befintliga boenden uppgraderas, sa Susanne Öhrn.

”Levande fråga”

Centerpartisten Jerker Johansson är ordförande för kommunala pensionärsrådet. Han var inne på samma tankegångar som Susanne Öhrn.

Jerker Johansson (C).
Jerker Johansson (C). Foto: Conny Hultgren

– Det viktigaste här är inte var det eventuella nya äldreboendet ska ligga ännu. Det här är en i högsta grad levande fråga. Men att säga ja till den här planen tycker jag är bra. Vi måste fatta beslut så att vi inte blir handlingsförlamade, menade han.

Ärendet avgjordes med en omröstning, som slutade 17-14, till den styrande minoritetens fördel. Men eftersom det krävs endast en tredjedel av fullmäktiges röster för att få till en så kallad minoritetsåterremiss räckte detta för att oppositionen skulle få igenom sitt förslag.

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeBritt-Inger SandströmJerker JohanssonPer ErikssonPolitikPROSPF SeniorernaSusanne ÖhrnVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.