Hoppa till huvudinnehållet

Nu är sommarmarknaden i gamla tingshuset igång

Publicerad:
Irma Nilsson och Louise Klang i Caféet på Alltorp.
Irma Nilsson och Louise Klang i Caféet på Alltorp. Foto: Anders Johannesson

Nu har sommarmarknaden vid Alltorps Tingshus i Ödskölt öppnat för säsongen. Under de stora lindarna som omger den historiska platsen finns både café, hantverksmarknad och museiguidning.

– I år har vi tretton hantverkare, alla med lokal anknytning, som samarbetar runt marknaden berättar eldsjälen Louise Klang när hon möter upp utanför den vackra byggnaden. Louise tillhandahåller visningar och berättar målande om byggnaden, de som verkat där och de många antika föremål som finns kvar och som alla har en egen historia.

Ödsköltsvantar enligt lokalt mönsterursprung
Ödsköltsvantar enligt lokalt mönsterursprung Foto: Anders Johannesson

Här kan man titta på hundraåriga glödlampor som fortfarande fungerar, vrida och vända på beslagtagna hembränningsapparater och besöka den typ av sociala utedass som förr var vanliga i Dalsland. Här finns möjlighet att sitta två tillsammans på dass och Louise berättar om gäster som med lyckotårar i ögonen får chansen att åter uppleva minnen från barndomen när de ser de gamla sakerna och upplever lokalerna.

Hembakt och lokalt tillverkat

Lokalt producerad mat.
Lokalt producerad mat. Foto: Anders Johannesson

I de utrymme som hantverksmarknaden håller finns hantverk från många olika tekniker men med det gemensamt att allt är från det direkta närområdet. Saften och sylten kommer från dalsländska bärbuskar, och i samma bärbuskar har de bi surrat som tillhandahållit råvaran till honungen och bivaxdukarna.

Stickade vantar med mönsterursprung just i Ödskölt hittar man här och allt annat som säljs har även det tydliga dalsländska kopplingar. Caféet utgör såklart inget undantag. Här finns, till besökarnas belåtenhet, hembakt kaffebröd med för landskapet typiska specialiteter. Kaffe med klengås känns igen sen gammalt och smakar precis så bra som man minns det under lindarna i Alltorp.

Anders Johannesson

Artikeltaggar

Alltorps tingshusFritid och livsstilLouise KlangNöje/KulturÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.