Hoppa till huvudinnehållet

Följ med på en odyssé genom konstens värld

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Jessica Fleetwood har gjort metallverket Cafédamer som står i Stenhallen vid biblioteket.
Jessica Fleetwood har gjort metallverket Cafédamer som står i Stenhallen vid biblioteket. Foto: Tommy Lofgren

Vad är konst? Vilken roll har konsten i allmänna miljöer? Hur mycket funderar vi över de verk vi dagligen passerar på byn egentligen?

Dalslänningens sommarbilaga ville försöka ta ett helhetsgrepp på frågan och gav två konstintresserade reportrar uppdraget att undersöka saken.

Nygårdstorget mitt i tätorten Bengtsfors köping är den naturliga utgångspunkten för den här resan. Där står skulpturen Bengt i forsen, eller Laxfiske som den egentligen heter. Den är ett av kommunens första offentliga konstverk.

Bengt i forsen - eller Laxfiske som den egentligen heter är en av kommunens äldsta offentliga konstverk. Den gjordes av Sonja Katzin 1956.
Bengt i forsen - eller Laxfiske som den egentligen heter är en av kommunens äldsta offentliga konstverk. Den gjordes av Sonja Katzin 1956. Foto: Tommy Lofgren

Konstnären är Sonya Katzin som gjorde verket 1956 samtidigt som hon var student på på Konsthögskolan i Stockholm. Hon vann förstapriset i en tävling om utsmyckning.

När vi går in i Kulturhuset hittar vi till höger omedelbart ett av de sentida offentliga konstverken i Bengtsfors. Det är smidesverket Cafédamer av Jessica Fleetwood, som invigdes 2018.

– Stenhallen är ett vackert rum där det fanns ganska mycket konst sedan tidigare. Men just vid ingången till biblioteket var det fult med alla datorer. Det ville jag och bibliotekarien Kerstin Vogel göra något åt, säger Jessica Fleetwood.

Café Börsen

– Jag gjorde ett verk i smide, baserat på ett foto från 1929 som finns med i Nils Josefssons och Holger Gustafsons hembygdsbok På Bengtsfors del 1. På fotot finns fyra damer som är på väg ut för att ta en fika på Café Börsen i det då kafétäta Bengtsfors. Det här var självständiga kvinnor för sin tid som inte bara var hemmafruar och jag ville lyfta fram dem.

Konst i offentlig miljö är viktig, menar Jessica Fleetwood.

– Det finns ganska mycket offentlig konst i Bengtsfors kommun och det känns som att kommunen satsar ganska mycket på det här. Det är bra. Det är viktigt att satsa på konst och kultur över huvud taget.

Världsträdet

2019 var det dags för nästa invigning av ett offentligt konstverk i Bengtsfors.

Mathieu Pelletier arbetar med  offentlig konstnärlig utsmyckning och har gjort Yggdrasil vid väggen nedanför Dalia.
Mathieu Pelletier arbetar med offentlig konstnärlig utsmyckning och har gjort Yggdrasil vid väggen nedanför Dalia. Foto: Tommy Lofgren

Denna gång handlade det om Mathieu Pelletier och hans verk Yggdrasil. Yggdrasil är ett stort metallverk i handknackat corténplåt. Verket förgyller den tidigare anonyma väggen mellan Hotell Dalia och Rosellmagasinet längs strandpromenaden.

Yggdrasil var världsträdet i den nordiska mytologin. Vilket ska ses som en symbol för tillväxt, där trädets rötter är livets energi.

– Det var en beställning från kommunen. De ville att jag skulle göra något som symboliserade alla de barn som föds i kommunen. Jag gjorde de här rötterna till världsträdet, säger Mathieu Pelletier.

Verket är stort, 14 meter långt och 3 meter brett.

”En dold skatt”

Vi träffar också Bengtsfors kommuns kultur- och fritidschef Anna Hjelmberg som berättar att kommunen just nu genomför en inventering av de offentliga konstverk som finns runt om på de olika orterna.

So its goes. Ett verk av HDK Steneby som placerats i EKA-parken.
So its goes. Ett verk av HDK Steneby som placerats i EKA-parken. Foto: Tommy Lofgren

– Vi kommer även att undersöka vilket skick konstverken är i. Det kan finnas behov av underhåll på vissa håll. Sedan finns en önskan om en karta där man ska kunna åka runt och titta på varje verk. Man kan även tänka sig någon form av vandringsled, där man stannar till och fikar längs vägen och kanske lägger ut bilder på Instagram på sig själv och verken. Jag tror att de offentliga konstverken är något av en dold skatt, säger Anna Hjelmberg.

”Får inte chansera”

Under slutet av året beräknas inventeringen vara klar.

Anna Hjelmberg är kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.
Anna Hjelmberg är kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Det känns viktigt att ha ett utbud som är i bra skick, verken får inte chansera. Det är angeläget att vi har en rik och attraktiv konst- och kulturmiljö som tillåter konstnärer att yttra sig i offentlig miljö. Det handlar både om att lyfta kulturarv och historia och att väcka tankar om vår nutid. Konsten kan vara vacker och fin, men också ifrågasättande och provocerande, säger Anna Hjelmberg.

Graffiti och metall

Carolina Falkholts anslående graffitimålning pryder en hel vägg vid Bengtsgården där hon själv en gång var högstadieelev.
Carolina Falkholts anslående graffitimålning pryder en hel vägg vid Bengtsgården där hon själv en gång var högstadieelev. Foto: Tommy Lofgren

Vacker och fin, men också ifrågasättande och provocerande. Vi tar fasta på dessa ord och letar oss vidare.

Sporthallens ena gavel täcks sedan några år av en fasadmålning signerad Carolina Falkholt. En kontroversiell graffitikonstnär känd för sina stora könsmålningar på väggar. Målningen i Bengtsfors är betydligt snällare, vi ser ett antal nyfikna ögon kringgärdade av vackra färger.

En stenkast därifrån finns Ekaparken och där hittar vi HDK Stenebys verk So it goes... Ett metallverk skapat på ett stycke förkolnat virke. Arbetet är resultatet av en workshop med studenter och lärare under ledning av skulptören och konstprofessorn Mike MacFalls. Kan vi läsa på en skylt.

En ryggrad

Ryggraden - Inclinatio Sculptur av Ossian Eriksson har sin plats framför Utvecklingscentrum.
Ryggraden - Inclinatio Sculptur av Ossian Eriksson har sin plats framför Utvecklingscentrum. Foto: Tommy Lofgren

Vid Utvecklingscentrum finns två centrala skulpturer. Den ena är metallverket Inclinatio Sculptural Sustaining, eller i dagligt tal Ryggraden, av Ossian Gustavsson som kom upp 2009. Det gjorde även statyn Evolution eller Draken av Pontus Ersbacken. Båda är verk av Stenebyelever och gjordes på beställning av Bengtsfors kommun när Utvecklingscentrum byggdes.

Draken - Evolution är en staty av Pontus Ersbacken. Den står vid kanalen bakom Utvecklingscentrums lokaler.
Draken - Evolution är en staty av Pontus Ersbacken. Den står vid kanalen bakom Utvecklingscentrums lokaler. Foto: Tommy Lofgren

Dessa är därför de första offentliga konstverk besökarna ser som åker in i tätorten Bengtsfors söderifrån.

Gott om verk

Vandrar man sedan vidare genom centrum hittar man offentlig konst lite varstans. Bengtsforsbänkarna, urnorna med växter och vattenleken framför Dalslands sparbank.

I läsrummet på biblioteket i Bengtsfors står Cirkushäst med musikalisk ryttare av Carleinar Tellwe.
I läsrummet på biblioteket i Bengtsfors står Cirkushäst med musikalisk ryttare av Carleinar Tellwe. Foto: Tommy Lofgren

Och inne i biblioteket finns Carleinar Tellwes träverk Cirkushäst med musikalisk ryttare, Asmund Arles bronsverk Häst och människa och två textila verk av Lizzie Olsson Arle.

Konstens Mecka

I den lilla parken bakom Coop i Mustadfors finns resultatet av ett projekt vid Järn % Stål offentlig gestaltning vid Steneby.
I den lilla parken bakom Coop i Mustadfors finns resultatet av ett projekt vid Järn % Stål offentlig gestaltning vid Steneby. Foto: Tommy Lofgren

Vår färd går sedan vidare mot Dals Långed. Ett konstens Mecka lokalt sett med HDK Steneby och allt som händer där.

Första anhalten blir förstås själva skolan där vi fotograferar några verk som vi inte riktigt blir kloka på. Skyltar saknas och bakom skolan finns ett rostigt verk som verkar ha förfallit. Men en stubbe i metall faller oss i smaken och vi tar en paus och provsitter denna.

Det är angeläget att vi har en rik och attraktiv konst- och kulturmiljö som tillåter konstnärer att yttra sig i offentlig miljö.
Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun

Borta vid den lilla parken bakom Coop kan man insupa mer offentlig konst. På en skylt kan vi läsa att detta är resultatet av ett projekt som pågick mellan åren 2006 och 2010 vid Järn & Stål/offentlig gestaltning på Steneby under ledning av professor Liss Annika Söderström. Centralt i parken finns Amanuelabiy Abrahams verk The Evolution.

Vad tycker du?

Här passar det bra att sitta och fundera lite mer över våra inledande frågor. Vad är konst? Vilken roll har konsten i allmänna miljöer?

Det där kan vara hur svårt eller hur lätt man vill. Du kan diskutera konst med både vuxna och barn. Vad ser du? Vad tycker du om det du ser? Är det vackert? Är det fult?

Svaren ligger alltid, som det brukar heta, i betraktarens öga. Och det fina är att inget svar behöver vara mer rätt eller fel än något annat.

Innan vi lämnar Dals Långed vill vi påminna om ett konstverk som är en del av naturen och delvis gömt av den. Mitt emot Stenebyskolans lokaliteter, över kanalen, finns en skulptur i ett område som ofta används för promenader och av joggare.

Åtta meter hög och med åtta djur återgivna. Anders Dahlquist Vilddjursexpressen vill väcka opinion mot plågsamma djurförsök.
Åtta meter hög och med åtta djur återgivna. Anders Dahlquist Vilddjursexpressen vill väcka opinion mot plågsamma djurförsök. Foto: Tommy Lofgren

Här står Anders Dahlquist åtta meter höga staty Vilddjursexpressen. Djuren på den är på väg till ett möte mot plågsamma djurförsök och har nu tagit en paus. Verket uttrycker konstnärens avsky vad människor kan göra mot djur.

Även Bäckefors

Bäckefors är ett anrikt brukssamhälle cirka tre mil söder om tätorten Bengtsfors. En illustration till detta är den lilla statyn Spiksmeden med sin spikhammare som står på torget i Bäckefors.

En spiksmed i arbete föreställer den här statyn som står på torget i Bäckefors. Den invigdes 1982 och tillverkades av studenter vid Stenebyskolan. Statyn anknyter till Bäckefors brukshistoria.
En spiksmed i arbete föreställer den här statyn som står på torget i Bäckefors. Den invigdes 1982 och tillverkades av studenter vid Stenebyskolan. Statyn anknyter till Bäckefors brukshistoria. Foto: Tommy Lofgren

Statyn illustrerar bruksorten Bäckefors på 1850-talet och har tillverkats av studenter vid Stenebyskolan. Den invigdes 1982.

Betydligt senare tillkomst har den grupp färgrika trästolpar som möter besökaren vid infarten till samhället. De sattes upp 2017 och ska påminna om alla människors lika värde. På stolparna finns små metallplattor med årtal som ska uppmärksamma barnen som föds i samhället.

Färgglada stolpar vid infarten till Bäckefors symboliserar allas lika värde.
Färgglada stolpar vid infarten till Bäckefors symboliserar allas lika värde. Foto: Tommy Lofgren

Artikeltaggar

Anders DahlquistAnna HjelmbergBengtsfors kommunCarolina FalkholtHDK-Valand vid StenebyJessica FleetwoodKonstMathieu PelletierSommarStenebyskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.