Hoppa till huvudinnehållet

Invigning av årets sommarsalong: ”Foton tagna 1974”

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Walter Ruth medverkar själv i utställningen med foton tagna i fabriker under 1970-talet.
Walter Ruth medverkar själv i utställningen med foton tagna i fabriker under 1970-talet. Foto: Pernilla Lönngren

På söndag invigs Dalslands konstförenings Sommarsalong i Steneby konsthall. Evenemanget har anordnats sedan 1964 och är en årlig tradition. Med cirka 30 utställare av olika verk, gjorda av bland annat akryl och grafiska bilder, finns ett varierande utbud att få ta del av.

Sommarsalongen innehåller verk gjorda av medlemmar i Dalslands konstnärsförbund. För att få medverka i utställningen krävs att man har med minst två verk men högst fyra.

Walter Ruth, vice ordförande i Dalslands konstnärsförbund, är den som är ansvarig av hängningen av Sommarsalongen. Han har även med fyra egna tavlor i utställningen.

– Det är foton tagna 1974. Jag arbetade som arbetsmiljöforskare och reste runt på arbetsmiljöuppdrag, säger han, och visar upp bilder som är tagna i olika fabriksmiljöer.

Olika typer av tavlor

Tidigare år har det varit fler skulpturer med i utställningen, men i år är det mestadels olika typer av tavlor. Det är målningar i akryl, olja och akvarell, samt teckningar, grafiska bilder och foton.

Walter Ruth och Martin Sjöberg är i full färd med att hänga upp de första tavlorna. Det är Gunilla Kjellstedts tavlor med olika blommotiv som hängs upp, direkt synliga när man kommer in i konsthallen.

Martin Sjöberg och Walter Ruth påbörjar hängningen av tavlorna inför söndagens vernissage.
Martin Sjöberg och Walter Ruth påbörjar hängningen av tavlorna inför söndagens vernissage. Foto: Pernilla Lönngren

– När den väl är uppe påverkar det hela rummet, för det är det första man ser, säger Walter.

Nytt för i år

Gunilla Kjellstedt är även en av de som kommer till vernissagen och berättar om sitt konstnärskap. Detta tillsammans med konstnären Emma Hedlund. Något som är ett nytt inslag för i år.

Ytterligare en nyhet är att det kommer att vara utökade öppettider än tidigare år. I år kommer man att kunna besöka Sommarsalongen alla veckans dagar förutom måndagar.

Vernissagen äger rum på söndag den 3 juli i Steneby konsthall och utställningen pågår sedan till den 31 juli.

Artikeltaggar

Dalslands konstnärsförbundGunilla KjellstedtNöje/KulturStenebyUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.