Hoppa till huvudinnehållet

VD tvingas säga upp sig: ”Jag orkade helt enkelt inte längre”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Johan Abenius lämnar posten som vd för DVVJ.
Johan Abenius lämnar posten som vd för DVVJ. Foto: Tommy Löfgren

Johan Abenius lämnar nu posten som vd för DVVJ.

– Jag drabbades av utmattningssyndrom och orkade helt enkelt inte fortsätta. Det blev inte hållbart längre. Beslutet handlar bara om omsorg om mig själv, säger Johan Abenius.

Johan Abenius har arbetat deltid som vd för DVVJ under drygt två års tid.

– Jag hade det här som ett konsultuppdrag, jag är ju egentligen pensionär sedan ett år tillbaka. Det känns inte bra att lämna som jag nu gör, men jag ville undvika att det blev en rejäl dikeskörning för min egen del, säger Johan Abenius.

Så det är inget särskilt som har hänt just den här säsongen?

– Nej, och jag har kört på som tidigare. Men järnvägsfrågor var inte min hemmaplan på det sättet och det bidrog också. Det handlar om komplicerade frågor. Men mitt beslut har inte på något sätt varit relaterat till firman i sig. Jag har också trivts väldigt bra i samarbetet med styrelsen, säger Johan Abenius.

Några av DVVJ:s medarbetare och delar ur styrelsen. Från vänster: Tommy Wallström, lokförare, Lisbeth Berglöv (KD), styrelseordförande, Frank Hagman, rådgivare, Bengt Hultin, sakkunnig, och Lasse Johansson (C), styrelseledamot.
Några av DVVJ:s medarbetare och delar ur styrelsen. Från vänster: Tommy Wallström, lokförare, Lisbeth Berglöv (KD), styrelseordförande, Frank Hagman, rådgivare, Bengt Hultin, sakkunnig, och Lasse Johansson (C), styrelseledamot. Foto: Conny Hultgren

DVVJ:s styrelse delar den bilden.

– Johan har gjort ett jättebra jobb och vi är mycket nöjda med honom, säger DVVJ:s styrelseordförande Lisbeth Berglöv.

Säsongen är igång

Sommarsäsongen har precis startat på allvar hos DVVJ. Arbetet med att ta emot juli månads turister är i full gång.

Men inför säsongen hamnade man alltså plötsligt i en helt ny situation eftersom vd:n Johan Abenius sade upp sig.

”Det är tråkigt”

– Vi tycker förstås att det är tråkigt, men vi har full förståelse för Johans beslut. Och vi kommer att klara det här ändå. Jag själv och Lasse Johansson från styrelsen går in och ersätter Johan under sommaren. Sedan får vi rekrytera en ersättare på vd-posten i höst, säger Lisbeth Berglöv.

– Det är bara att anpassa sig efter läget. Målet är nu att vi ska göra en så bra sommarsäsong som möjligt och få hit många glada turister, säger Lasse Johansson.

Gratis resor till yran

En nyhet för året är att vissa tågresor, genom sponsring, kommer att kunna erbjudas kostnadsfritt via DVVJ till och från Melleruds stadsfest Kanalyran denna helg.

– Andra nyheter är att vi har rustat upp järnvägsstationen i Bengtsfors, vi har gjort en genomgång av tågen och bland annat renoverat toaletterna ombord och på dressinsidan har vi numera bemanning även i Årjäng, säger Lisbeth Berglöv.

Nyligen påtalade en insändarskribent i Dalslänningen att det har röjts för lite längs järnvägsspåret. Vad säger ni om det?

– Vi vet att det finns önskemål om att röja mer och det är bara att hålla med insändarskribenten om behovet. Men det går inte överallt. Vi har markägare att ta hänsyn till också. Vi kan inte fatta beslut över deras huvuden, säger Frank Hagman, som numera har en roll som rådgivare på DVVJ.

Hur ser ni på framtiden för DVVJ?

– Vi ser positivt på framtiden. Det finns stora möjligheter att utveckla både godstrafiksidan och persontrafiksidan, säger Lasse Johansson.

Artikeltaggar

Bengt HultinBengtsfors kommunDVVJFrank HagmanJohan AbeniusLasse JohanssonLisbeth BerglövMelleruds kommunNyheterTransportTurismTågtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.