Hoppa till huvudinnehållet

Låga nivåer i stora delar av vattensystemet – risk för vattenbrist

Publicerad:
Nivåerna är nu låga i stora delar av Upperudsälvens vattensystem. Fotografiet är en arkivbild tagen på annan plats i annat sammanhang.
Nivåerna är nu låga i stora delar av Upperudsälvens vattensystem. Fotografiet är en arkivbild tagen på annan plats i annat sammanhang. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vattenläget i Dalsland har försämrats sedan i våras.

Detta till följd av låga nederbördsmängder.

– Risken för vattenbrist stor, meddelar länsstyrelsen.

Grundvattennivåerna i de små grundvattenmagasinen i Västra Götaland ligger under en normal nivå för årstiden. Det berättar Sveriges geologiska undersökning (SGU).

I de nordvästra delarna av länet till och med mycket under de normala. Vid fortsatt torrt väder förväntas grundvattennivåerna i de små magasinen sjunka mycket under de normala nivåerna i fler delar av länet.

– Risken för vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer förväntas fortsätta öka om vi inte får en nederbördsrik sommar, skriver länsstyrelsen på sin hemsida och meddelar att man bevakar vattenläget i länet kontinuerligt.

Låga vattennivåer

Det är låga nivåer i stora delar av Upperudsälvens sjösystem.

Regleringen i dessa sjöar samordnas av Stora Le vattenregleringsföretag. Vattennivån meddelas fortfarande ligga inom de gränser som anges i vattendomarna.

”Följer vattenläget”

Det finns en älvsamordningsgrupp för Upperudsälven där kraftbolag och andra verksamhetsutövare, kommuner och länsstyrelsen ingår.

– I älvsamordningsgruppen följs vattenläget upp kontinuerligt och vi stämmer av för att hantera situationen på bästa sätt utifrån förutsättningarna, säger Per-Evert Granlund som representerar Bengtsfors kommun i gruppen.

Regleringen i Upperudsälvens sjösystem samordnas av Stora Le vattenregleringsföretag.

Stor avdunstning

När det gäller flödet menar SMHI att situationen just nu påminner mycket om åren 1991, 1992 och 1993, medan det år 2017 var ännu lägre flöden.

Samordningsgruppen arbetar nu för att balansera tillrinning och avtappning i hela Upperudsälven. Det varma vädret gör att det samtidigt är stor avdunstning från vattendragen.

Artikeltaggar

DalslandNyheterPer-Evert GranlundVattenstånd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.