Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Expertens bästa badplatser i Dalsland: ”Känsla av Medelhavet”

Publicerad:
Krister Kronlid har badat på fler ställen i Dalsland än de flesta.
Krister Kronlid har badat på fler ställen i Dalsland än de flesta. Foto: privat

Få människor har badat på fler olika platser i Dalsland än badkonnässören Krister Kronlid. Här listar han sina tio bästa badplatser i landskapet.

Krister Kronlid är 53 år, tidigare politiker och författare, men jobbar just nu som sociolog i Uddevalla, där han också bor. Men hans rötter finns i både Ödeborg och Bäckefors.

Krister badade i 50 dalsländska sjöar

I ett krävande yrke med narkotika och kriminalitet behöver Krister Kronlid tid för återhämtning och kraftsamling. Därför använder han mycket av sin lediga tid mellan maj och oktober till att bada. Och det gör man bäst i Dalsland, menar han. Sommaren 2020 badade han i 50 dalsländska sjöar på tre veckor. Totalt har han svalkat sig i ett 70-tal vattendrag, så det är få som kan mer om badplatser i Dalsland.

– Jag behöver bada mig ren, brukar jag säga. Jag älskar Dalsland, där är där min själ hör hemma. Jag åker runt mycket bland kultur, historia och fina brukssamhällen. Jag älskar bergen, sjöarna och den jordnära och kontaktsökande befolkningen, säger han.

Karta över Krister Kronlinds tio bästa badplatser, utmärkta med nummer enligt listan nedan.
Karta över Krister Kronlinds tio bästa badplatser, utmärkta med nummer enligt listan nedan. Foto: Google Maps

Här listar han sina tio bästa badplatser i Dalsland:

1. Älgsjön, Bengtsfors kommun.

Var: På fjället mellan Dals Långed och Baldersnäsvägen.

– Den är bäst just för att det är en nära livet-upplevelse. Man har skogen, djuren, vindarna och dofterna. Man går ner på klipphällar strax under vattenytan och kan lägga sig i från en klippavsats och bara ligga kvar och njuta. Den passar sig bra för barnfamiljer, men kanske inte så lämplig för små barn. Den kan vara spännande för barn upp till en viss ålder, för den är lite annorlunda.

2. Teåkersjön, Melleruds kommun.

Var: Tre kilometer väster om Dalskog, längs väg 166 mot Bäckefors.

– Det som gör att den är så speciell är den stenhårda vita sandbotten, man får nästan lite utlandskänsla. Det finns en stor och fin gräsyta och en stor sandstrand. Det är väldigt klart vatten och ger en känsla av storsjö, för det är en relativt stor sjö. Det kan bli lite vågor, nästan som i havet. En väldigt mysig, undanskymd och behaglig liten plats för ett par, eller en barnfamilj. Men det är ganska svår att komma åt, för det är mycket privat mark omkring.

3. Brötegårdssjön, Färgelanda kommun.

Var: Bakom Ödeborgs gamla kyrka.

– En riktig skogssjö, men inte så svår att hitta om man känner till området. Det är en liten sjö, men det är inget tjärn utan en ordentlig sjö omgiven av tät skog. Mellan tallarna finns en liten badvik med en sandstrand. Vattnet blir väldigt varmt, den är sagolik, lite magisk och ger en känslan av avskildhet.

4. Forsbackabadet, Åmåls kommun.

Var: Två kilometer väster om Forsbacka, vid Nedre Kalvens södra spets.

– Det som gjorde att jag fastnade för den är att den är stor, fin och välskött. En kommunal badstrand som är gott lämpad för ungdomar, barnfamiljer och alla andra. Den har allt att erbjuda – bryggor, sandstrand, sandbotten och även en plats man kan gå ut på undervattensklippor. En mötesplats där alla möter alla.

5. Långelidstjärnet, Dals-Eds kommun

Var: 1,5 kilometer sydväst om Håbol

– Ligger i ett bostadsområde i skogen med stor, fin och öppen omgivning. Lätt att hitta när man känner till det. Väldigt vackert och varmt litet tjärn med en stor grön gräsmatta och en jättelång brygga att bada eller fiska ifrån. Man kan också vandra ner i sanden

6. Vattenfallet Brudslöjan, Dals-Eds kommun.

Var: Västra sidan av Stora Lee.

– Att bada i ett stort vattenfall är en magisk upplevelse som heter duga. Det är lite bökigt att ta sig dit, men för de som har lite kondition är det helt klart värt det.

7. Kråkviken, Bengtsfors kommun.

Var: Sjön Lelång norr om Bengtsfors.

– En väldigt stor badplats med fin gräsmatta. Den har en stor sandstrand, jättestor brygga och hopptorn. Den passar alla och har lite medelhavskänsla. När man går på sanden känns det som att man är på någon playa någonstans söderöver. Det finns också bekvämligheter som toalett, omklädningshytt och soprum. Perfekt för pensionärer, barnfamiljer och sådana som jag.

8. Kabbosjön, Melleruds kommun.

Var: Strax söder om Dalskog, bredvid Teåkerssjön.

– Förmodligen en rimligt stor sjö som upplevs mycket större. En välskött badplats som sköts privat av byalaget med toaletter, grillplats och fin sandbotten och fräscht vatten. Det finns en lång brygga med båtar. Upplevs lite mer som en resort. På hösten kan man bada redan vid parkeringen, vilket är ganska häftigt. När jag satt och fikade där på sensommaren hoppade fiskar mitt på gräsmattan. Väldigt mysko men härligt.

9. Marsjön, Bengtsfors kommun.

Var: Tre kilometer öster om Bäckefors.

– Det finns två badplatser i samma sjö. På den kommunala vid Sjöluckan finns toaletter, ombytesrum, bryggor och hopptorn. Jätteskönt och djupt vatten.

– I den andra delen Sandviken, som är precis som det låter, en stor sandvik, finns den största sandstranden du hittar i Dalsland bortsett från Vänern. Man får en känsla av att man befinner sig i sydeuropa.Det är väldigt långgrunt och ypperligt för små barn. Min pappa badade där som barn och även min farfar. Sanden har en speciell färg och vattnet kan upplevas som guldfärgat, vilket barn uppskattar. Perfekt för den som vill ha något annorlunda.

10. Klöverudsbadet, Edslan, Åmåls kommun.

Var: Strax nordväst om Edsleskog

– Ännu en välskött kommunal badplats med varmt vatten och fin sandstrand. Inte så trafikerad badplats som inte all hittar till. Har mjuk och vit sand som är mer vanlig på västkusten. Hård och fin sandbotten. De vanliga bekvämligheterna finns och det är en lugnt och behaglig atmosfär. Där har jag haft många fina samtal långt ifrån den grå vardagen.

Artikeltaggar

BengtsforsDals LångedDals-Eds kommunFritid och livsstilMelleruds kommunSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.