Hoppa till huvudinnehållet

Miljöpartiet ställer upp i kommunvalet – hon toppar listan

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kirsti Marie Aasum, Dals Långed.
Kirsti Marie Aasum, Dals Långed. Foto: Pressbild

Miljöpartiet ställer upp i höstens kommunval i Bengtsfors. Partiet har lokalt varit vilande en tid, men nu gör man alltså en ny satsning.

Detta när 52-åriga Kirsti Marie Aasum, Dals Långed, gör entré i Bengtsfors lokalpolitik.

Kirsti Marie Aasum har tidigare varit aktiv i Melleruds lokalavdelning, men är numera bosatt i Dals Långed.

– Jag tycker det är spännande och nödvändigt med en grön röst i kommunen, och förhoppningsvis i hela Dalsland. Jag hoppas att det här är startskottet för att Miljöpartiet ska fortsätta att växa, säger Kirsti Marie Aasum.

”Behövs en grön röst”

Kirsti Marie Aasum har tagit initiativet till att samordna en gemensam styrelse tillsammans med Miljöpartiet i Melleruds kommun. Tanken är att långsiktigt försöka stärka den gröna rörelsen i Dalsland.

– Det är på tiden att Bengtsfors och hela Dalsland får en grön röst i kommunpolitiken, säger Kirsti Marie Aasum.

MP-politiker i Mellerud

Kirsti Marie Aasum var gruppledare för Miljöpartiet i Melleruds kommun mellan 2006 och 2009. Under samma period företrädde hon partiet i kommunfullmäktige och socialnämnden.

– Sedan flyttade jag till Dals Långed på grund av kärleken. Jag fick barn och var borta från politiken. Nu har barnet blivit större och jag kan engagera mig igen.

Kirsti Marie Aasum

Kirsti Marie Aasum är 52 år och alltså bosatt i Dals Långed.

Hon är gift och har två söner. Till yrket är hon musiklärare, tidigare i Mellerud, men från och med i höst på Franserudsskolan och Bäckeskolan.

– Jag är själv också sångare vid sidan av och egen företagare. Jag driver en fastighetsuthyrning.

Vilka ambitioner har du i kommunpolitiken?

– Jag vill att Bengtsfors ska få ett rödgrönt styre. Miljöpartiet har varit borta för länge från kommunpolitiken i Bengtsfors och det behövs verkligen en grön röst i kommunen.

– Jag skulle vilja få till ett ekonomiskt stöd för privatpersoner och företagare som gör miljövänliga val på landsbygden. Jag värnar också frihet för alla, rättvisa och jämställdhet och alla människors lika värde.

Just nu är frågor som rör vård, skola och omsorg högaktuella i Bengtsfors kommun. Har du några tankar där?

– Jag får sätta mig in mer i specifika sakfrågor och detaljer. Men allmänt kan jag säga att när man har med barn och äldre att göra så ska man inte spara pengar, säger Kirsti Marie Aasum.

Öppen och låst lista

Miljöpartiet i Bengtsfors kommer inte att kunna ställa upp med en så kallad låst lista eftersom man inkommit för sent med anmälan om att man ställer upp i kommunvalet.

En låst lista innebär att partiet skyddar sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt.

Om ett parti inte anmält kandidater senast den 29 april har partiet öppna listor, vilket innebär att väljare kan nominera en eller flera kandidater genom att skriva till namn på valsedeln.

För att den tillskrivna kandidaten ska kunna bli invald måste hen senast två dagar före valdagen ha lämnat samtycke till kandidatur för det partiet. Partier som inte har en registrerad partibeteckning har öppna listor då de inte kan anmäla kandidater.

Källa: Valmyndigheten

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Kirsti Marie AasumKommunalvalMiljöpartietPolitikValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.