Hoppa till huvudinnehållet

Halmens Hus bevarar hantverket

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
En del av interiören på den fasta utställningen på Halmens Hus
En del av interiören på den fasta utställningen på Halmens Hus Foto: THOMAS WALLIN

Halmens Hus, som ligger i direkt anslutning till friluftsmuseet Gammelgården, är Nordens enda halmmuseum och berättar om den stora betydelse halmen haft för bygden. Varje sommar är det dessutom en ny utställning i utställningshallen och årets heter ”Halmkronan från Lycka”

Sommarutställningen visar spännande halmkronor av återvunnet material.
Sommarutställningen visar spännande halmkronor av återvunnet material. Foto: Ingela Sannesjö

Skaparen bakom årets sommarutställning är Per-Åke Backman som gjort takkronor av återvunnet material som råghalm, lintråd, textilspill, silkepapper och äggskal.

– Folkkonsten har i första hand betraktats som en nyttokonst, en dekor på vardagsföremål. Men här hittar man också objekt med en mer bestämd eller obestämd representativ funktion, som till exempel halmkronan, säger Backman om sitt arbete.

Fläta hattar

Till Bengtsfors och Dalsland kom halmen ursprungligen via en ung kvinna som gick till Norge under fattigåren på 1800-talet för att söka jobb. Hon hette Märta-Stina Godtman och fick sommarjobb som piga på en gård i Tistedal. På gården arbetade också en dräng som varit sjöman och lärt sig fläta hattar av strå i Panama. När de var lediga från sina sysslor lärde han Märta-Stina att fläta och sy hattar. Efter sommaren återvände hon hem till Ärtemark, som socknen hette, och halmtekniken spreds bland kvinnorna. Att tillverka halmhattar kom sedan att bli en viktig industri i området.

På museet kan man se att det främst var kvinnorna som flätade och sydde hattar och det kom att bli en viktig industri.
På museet kan man se att det främst var kvinnorna som flätade och sydde hattar och det kom att bli en viktig industri. Foto: THOMAS WALLIN

Halmens Hus jobbar för att bevara hantverket och anordnar flera olika kurser under året. Dessutom kan slöjdare lämna in sina alster till försäljning i museets butik. Inte bara halmade saker utan även hantverk i trä, textil och metall. I direkt anslutning finns också Kaffestugan som serverar våfflor och smörgåsar med mera.

Halmens Hus med kaffestugan bredvid och Gammelgården ligger i anslutning till varandra på Majberget.
Halmens Hus med kaffestugan bredvid och Gammelgården ligger i anslutning till varandra på Majberget. Foto: Thomas Wallin

Artikeltaggar

BengtsforsFritid och livsstilHalmens HusNöje/KulturSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.