Hoppa till huvudinnehållet

Ulla Carlsson har avlidit – första kvinnliga fullmäktigeordföranden blev 96 år

Publicerad:
Ulla Carlsson, tidigare fullmäktigeordförande i Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 96 år.
Ulla Carlsson, tidigare fullmäktigeordförande i Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 96 år. Foto: Thomas Wallin

Bengtsfors första kvinnliga kommunfullmäktigeordförande Ulla Carlsson, Billingsfors, har avlidit i en ålder av 96 år.

Ulla Carlsson hette som flicka Danielsson. Hon föddes i Billingsfors och växte upp i Bengtsfors. Det var också i Bengtsfors som hon tog realexamen innan hon fortsatte på flickskola i Vänersborg.

Sitt första jobb fick hon som kontorist hos landsfiskalen i Bengtsfors. Detta var ett arbete som hon innehade fram till början av 1950-talet.

Gifte sig 1951

1951 gifte hon sig med den nu framlidne maken Per-Olov Carlsson som var tjänsteman vid bruket i Billingsfors.

Paret bodde i Berglundshuset (den fastighet som idag inrymmer bland annat ICA Ärtingen) i Bengtsfors fram till mitten av 1950-talet då de flyttade till Billingsfors.

1953 föddes dottern Charlotte och 1956 sonen Magnus.

Ulla Carlsson var sedan hemmafru fram tills pensioneringen.

Politiskt aktiv

Hennes främsta fritidsintressen var politik, porslinsmålning och sommarstugan i Kämpersvik. Hon var medlem i Moderaterna, Steneby Röda korskrets och i Husmodersföreningen i Steneby där hon var ordförande under en period.

Det var engagemanget i Moderaterna och de kommunala uppdragen i Bengtsfors kommun som Ulla Carlsson blev mest känd för.

Ordförandeposter

Under 13 år var hon var ordförande för Moderatkvinnorna i Norra Älvsborg och en tongivande profil även i det moderata länsförbundet där hon satt i presidiet.

Kommunpolitiker i Bengtsfors blev hon mitt i en valperiod när hon efterträdde Gunnar Stenermark som ledamot i kulturnämnden. I kommunstyrelsen blev hon först suppleant. Till ordinarie ledamot utsågs hon när Bror Gustafsson avgick.

Hon valdes sedermera in i kommunfullmäktige och utsågs 1982 till den första kvinnliga ordföranden för kommunfullmäktige i Bengtsfors. I två mandatperioder innehade hon ordförandeposten.

”Ett roligt uppdrag”

– Det var roligt att anförtros ett sådant uppdrag. Man får kontakt med många människor, som jobbar för sina ideal, berättade Ulla Carlsson i en intervju i Dalslänningen med dåvarande redaktören Gordon Skoglund inför 75-årsdagen.

Hon ledde många livliga debatter i fullmäktige med dåvarande kommunchefen Stig Johansson som kommunfullmäktiges sekreterare.

”Hon var lite unik”

Stig Johansson har goda minnen av Ulla Carlsson.

– Jag var arbetskamrat med henne under bra många år när det gällde hennes politiska gärning, säger han till Dalslänningen.

– Ulla var lite unik. Hon gjorde politisk karriär som kvinna, vilket var ovanligt på den här tiden. Detta bestod bland annat i att hon var ordförande för Moderatkvinnorna i Norra Älvsborgs län. Det blir man inte utan vidare. Och i Bengtsfors kommun hade hon en lång politisk karriär, säger Stig Johansson.

”Fick respekt av alla”

Han menar att hon fick respekt av politiker från alla partier.

– Jag tror att människorna runt henne inte uppfattade henne som någon utpräglad partipolitiker, utan hon var ute efter att göra en insats för sin kommun. Och det gjorde hon på ett försynt, men effektivt sätt. När hon förde fram något så var det genomtänkt och meningsfullt för Bengtsfors kommun, säger Stig Johansson.

Resultatet blev gott, konstaterar han.

”En neutral ledare”

– Ulla blev vald till kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors 1982. Hon tyckte kanske inte om allt som hände i kommunen, men sitt uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande skötte hon med oväld (opartiskhet) helt neutralt enligt de former och lagar som gällde.

– Hon var noga med att allt skulle vara riktigt, och tyglande de ledamöter som kanske inte var så noga med formerna för fullmäktigearbetet, utan tog upp saker som inte hade med ärendena att göra. Man respekterade hennes sätt att utföra arbetet, säger Stig Johansson.

Ulla Carlsson var också ett tiotal år nämndeman i försäkringsrätten i Jönköping under 1980-talet.

Den bortgångna sörjs närmast av dottern Charlotte och sonen Magnus med familjer.

Artikeltaggar

BillingsforsDödsfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.