Hoppa till huvudinnehållet

Orienteringskrönikan: Dags för sprint-VM i Danmark

Publicerad:
Stig Gustafsson.
Stig Gustafsson. Foto: Tommy Löfgren

Kommande söndag den 26 juni startar årets VM i orientering, som i år handlar helt om sprinttävlingar. Danmark svarar för tre spännande tävlingar, som avgörs på tre olika platser på Jylland.

Det är bara att bänka sig framför tv:n och följa löparna i park och stadsmiljö. Söndag inleds det hela med stafetten, där varje lag består av två kvinnor och två män.

Tisdagen den 28 står den så kallade knockoutsprinten på programmet. Två dagar senare sker den individuella sprintdistansen. Sverige möter upp med ett starkt lag bestående av sex damer och sju herrar. Vilka som springer i stafetten och de olika distanserna är inte officiellt.

De uttagna orienterarna har tidigare legat på sprintträning i Danmark och har sedan getts möjlighet till individuell träning. Vissa har stannat i Danmark, medan andra valt andra alternativ.

Tove Alexandersson och juniorstjärnan Hanna Lundberg har tillsammans åkt till höghöjdsträning i Schweiz. Tvillingarna Erika och Johanna Källvik Leufvén har som bekant lämnat Åmåls OK för elitsatsande IFK Göteborg. De har lyckats ta det svåra steget från junior till senior. Erika sprang under våren in som sexa vid natt-SM. I damernas 10-mila hade de tilldelats de två första sträckorna i IFK:s tredjelag. Efter dessa växlade de över i den absoluta täten.

Framgångsrika lokalt

Lokalt gläds vi åt ett framgångsrikt ungdomsarbete i våra tre klubbar. Vid Sommarlandsprinten under nationaldagen var OK Skärmen och Eds SK på plats bland de 3000 tävlande. Många framskjutna placeringar för båda.

Edsklubben var sistlidna helg med en trupp i Skåne och Danmark. Det var en tredagarstävling benämnd ”Tre skåningar och en Dansk”. Fyra tävlingar på tre dagar. Genomgående goda resultat, som gav en sammanlagd seger och en andraplats.

Stigsökarna, som senast svarade för deltävling i O-ligan, har fått en glädjande nystart på ungdomssidan. Orientering är en idrott, som kräver viss inlärningstid, men som sedan ger desto mer. Vi hoppas på en framgångsrik fortsättning för klubben.

Sommartävlingarna tar vid, när vi kommer in i juli. O-ringen, som återkommer efter pandemin, avgörs äntligen utanför Uppsala och beräknas samla 20 000 deltagare.

För den som vill söka kontroller i lugnare fart rekommenderas naturpassen, som Stigsökarna. OK Skärmen och Eds SK inbjuder till!

Stig Gustafsson

Artikeltaggar

DalslandEds SKErika Källvik LeufvénJohanna Källvik LeufvénOK SkärmenOrienteringStigsökarnaTove Alexandersson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.