Hoppa till huvudinnehållet

Olle Alsholm fyller 85 – lång och spännande teknisk karriär bakom sig

Publicerad:
Olle Alsholm fyller 85 år på midsommardagen.
Olle Alsholm fyller 85 år på midsommardagen. Foto: Privat

Olle Alsholm, Lidingö, fyller 85 år på midsommardagen.

Han är uppväxt i Dals Långed, studerade vid Chalmers Tekniska Högskolas kemisektion och blev civilingenjör 1961.

Därefter väntade en lång och intressant teknisk karriär nationellt och internationellt.

Nya perspektiv på Stenebyskolan i Olle Alsholms bok

Olle Alsholm studerade vidare vid Columbia University 1963-64. Han arbetade därefter vid IBM R&D i San José, Kalifornien.

1965 återvände han till Sverige 1965 för att delta i och från 1966 leda ett samarbetsprojekt mellan IBM Nordiska Laboratorium och Billerud vid Gruvöns bruk för planering och datorstyrning av ett integrerat massa- och pappersbruk.

Det senare var ett innovativt framgångsrikt världsledande pilotprojekt som öppnade vägen för dagens högt automatiserade processindustri.

Billerud-Uddeholm

Olle Alsholm fick 1978 ansvar för forskning, utveckling och teknik inom först Billeruds AB och senare Billerud-Uddeholm. När Stora köpte Billerud 1983 utsågs han till VD för Stora Teknik med forskningsenheter i Falun och Säffle.

Alsholm bidrog till förbättrat samarbete med bruk i Portugal, Brasilien och Kanada samt också i produktutvecklingsarbete, till exempel med TetraPak, för anpassning till olika marknader.

Utvecklade maskinell snö

Under åren 1990-2001 var Olle Alsholm verkställande direktör för Skogsindustrins tekniska forskningsinstitut STFI (i dag Innventia AB). Alsholm är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1991.

Tillsammans med sin fru Kajsa med medarbetare utvecklade Olle Alsholm vid Ski Sunne dagens standard för vintersportanläggningar – maskinellt tillverkad snö (Europas första 1976), beröringsfritt elektroniskt tillträde samt stolliftar.

Skrev bok om Steneby

Efter avslutad karriär som ansvarig för forskning och teknik vid Billerud respektive Stora och slutligen som vd för Skogsindustrins Tekniska Forskningsinstitut STFI, har Olle Alsholm, åtminstone i tankarna, återvänt till sin uppväxt i Dals Långed.

Han har skrivit boken Malmsten – Näs – Steneby, som utgående från originalmaterial berättar om ursprunget till dagens Steneby och hur det startade för 100 år sedan, vilket lett till att Dals Långed omvandlats från industrisamhälle till kunskapssamhälle.

Artikeltaggar

Dals LångedFamiljFödelsedagarOlle Alsholm

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.