REPLIK: Forsberg (M): Strömkullegymnasiet behöver förändring nu

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Studenten på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2022
Foto: Sofie Borg

Alla fakta visar att Strömkullegymnasiet behöver en genomgripande förändring nu – och inte på sikt! Därför föreslog jag i utbildningsutskottet att Strömkulle ska pausa antagningen även läsåret 23/24, vilket sen kommunstyrelsen klubbade.

Strömkulles sviktande elevutveckling började redan för snart tio år sedan. Detta doldes dock av att ankomsten av många flyktingungdomar höll uppe söksiffrorna. Den effekten har nu ebbat ut och vi har dessvärre en gymnasieskola som i tider när de unga blir färre inte attraherar ungdomar.

För ett par år sedan dök det återigen upp en diskussion om Strömkulles framtid. Det resulterade i insändare från lärare som oroade sig för skolans framtid och det blev flera möten mellan politiker, skolledning och lärarkollegiet. Ett nästintill enigt lärarkollegium menade då att "bara vi får chansen att fortsätta på den inslagna vägen så kommer eleverna att vända åter".

Trots att den politiska ledningen stått upp för de långsiktiga målen och engagerade och lovvärda försök – inte minst från lärarnas sida! – så har det inte hänt utan istället har utförslöpan fortsatt. När vi som i år får fem (5) sökande till åtta program då är det inte trovärdigt att fortsätta. Förutsättningarna måste på allvar förändras och det sker inte utan genomgripande åtgärder.

Därför satsar vi nu 300 000 kronor på en extern utredning som har uppdraget att jobba förutsättningslöst. Ska Strömkulle få en nystart måste det till helt nya tag, nya spännande idéer som skapar attraktionskraft för presumtiva elever och som gör Strömkulle unikt.

Sen tidigare har vi beslutat att inte starta några ettor till hösten och att Strömkulle ska göra en nystart med sikte på 24/25. Att i det läget samtidigt säga att ”nu försöker vi i gamla hjulspår” inför nästa läsår, innan utredningen ens har börjat det skickar bara en enda signal, nämligen att vi inte tror på att en utredning ger en förändring. Något som bara bäddar för en total och slutlig nedläggning av vår gymnasieskola.

Jag vill se att det går att förändra, att etablera en ”ny” skola, en skola som ger förutsättningar för att prata framtid. En gymnasieskola som våra ungdomar vill söka sig till. Det handlar inte om att ”gömma sig bakom en utredning” utan det handlar om att skapa något nytt och livskraftigt som kan få betydelse för våra ungdomar. Och för ungdomar från andra håll som kan söka sig hit.

Att fortsätta med samma upplägg som nu kommer att bädda för en total nedläggning av gymnasiet. Det vill jag inte vara med om.

Ansvarsfull politik kräver ibland obekväma och impopulära beslut. Det läget är vi i just nu.

Anders Forsberg (M),

Ersättare i kommunstyrelsens

kultur- och utbildningsutskott

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.