Hoppa till huvudinnehållet

Lärare slutar i protest: ”Politikerna sparar på fel saker”

Publicerad:
Läraren Ingrid Verslius och resurspedagogen Daniel Eriksson säger upp sig från Ekhagsskolan i protest.
Läraren Ingrid Verslius och resurspedagogen Daniel Eriksson säger upp sig från Ekhagsskolan i protest. Foto: Conny Hultgren

Resurspedagogen Daniel Eriksson och läraren Ingrid Versluis har båda arbetat på Ekhagsskolan i Dals Långed i fem år. Men nu går det inte längre känner de.

De lämnar sina tjänster i protest mot besparingar som de menar drabbar skolan. Något de gav uttryck för i två insändare i tisdagens nummer av Dalslänningen.

– Jag känner en frustration över att beslutsfattarna lägger pengar på till exempel IT i stället för personal och skolböcker, säger Ingrid Versluis.

Hon visar upp några slitna skolböcker som trycktes för tio år sedan.

Eleverna får använda slitna skolböcker. Här ett exempel på en NO-bok som trycktes för tio år sedan.
Eleverna får använda slitna skolböcker. Här ett exempel på en NO-bok som trycktes för tio år sedan. Foto: Conny Hultgren

– Vi får tvingas använda oss av det gamla material som redan finns. Tyvärr så finns det heller inte längre några pengar för att kunna göra utflykter och skolresor. Pengarna går hela tiden till fel saker. Till exempel till datasystem som LMX som vi inte har något behov av, säger Ingrid Versluis.

Stora utmaningar

Daniel Eriksson menar att Ekhagsskolan står inför stora utmaningar.

– Särskilt nu när sexorna ska tillbaka hit till hösten. Det är redan i dag många elever som mår dåligt och har olika behov av stöd. Det kommer förstås att bli ännu fler när det kommer hit ytterligare en årskurs.

Daniel Eriksson kände att det inte längre fungerade när hans tjänst gjordes om.
Daniel Eriksson kände att det inte längre fungerade när hans tjänst gjordes om. Foto: Conny Hultgren

– För min del blev droppen när det stod klart att tjänsterna för oss resurspedagoger gjordes om från att ha ansvarat för eleverna på F-5 på Ekhagsskolan till att även omfatta fritids när kommunen skulle spara på fritidspersonalen. Dessutom kommer planeringstiden att tas bort för oss så vi kommer inte att kunna ha kontakt med lärare och vårdnadshavare, säger Daniel Eriksson.

”Barnen offras”

Arbetsuppgifterna blir alltför många, enligt Eriksson.

Att som politikerna nu gör skära ner på skola och äldreomsorg är helt fel väg. Skola och omsorg måste få kosta.
Daniel Eriksson

– Vi hade redan häcken full med barnen på F-5 och som nu till hösten blir F-6. Men nu offrar politikerna barnen för att spara pengar. Barnen hamnar i utanförskap och får inte den hjälp de behöver. Jag kan inte ställa upp på det. Det blir en ohållbar situation.

Ingela Verslius menar att pengarna borde gå till personal och nya skolböcker i stället för till nya datasystem.
Ingela Verslius menar att pengarna borde gå till personal och nya skolböcker i stället för till nya datasystem. Foto: Conny Hultgren

– Sedan resurspedagogerna infördes tycker föräldrarna att allt har blivit mycket bättre på Ekhagsskolan. Därför är det så synd att politikerna väljer att spara på skolan, säger Daniel Eriksson.

Har stortrivts

Daniel Eriksson och Ingrid Versluis har båda arbetat på Ekhagsskolan i fem år.

– Vi har båda trivts fantastiskt bra på skolan. Både med eleverna och med kollegorna. Och om det nu är som Per Jonsson svarade mig i sin insändare att Bengtsfors tillhör de kommuner som satsar mest på skolan så måste de andra kommunerna ligga väldigt lågt, säger Daniel Eriksson.

”Måste få kosta”

Han fortsätter.

– Vi måste jobba för att göra kommunen mer attraktiv för barnfamiljer. Då går det ju inte att göra besparingar inom skolan. Att som politikerna nu gör skära ner på skola och äldreomsorg är helt fel väg. Skola och omsorg måste få kosta, säger Daniel Eriksson.

Lovar ta upp det

Per Jonsson (C) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Per Jonsson (C) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.
Per Jonsson (C) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott. Foto: Conny Hultgren

– Den här kritiken var ny för mig. Men jag tycker att det är bra att de reagerar och vi tar till oss av den. Jag kommer att ta upp det här på nästa utskottsmöte och i budgetarbetet så får vi se vad vi kan göra.

– Man vill ge pengar till alla verksamheter så att alla blir nöjda. Vi har också en budget där skolan får mer pengar än andra verksamheter. Sedan är det här med fördelningen mellan skolorna något vi ska titta närmare på. Tanken är att mindre skolor med större utmaningar ska få mer pengar, säger Per Jonsson.

Vad säger du om kritiken att kommunen sparar på skola och omsorg och därmed förlorar attraktivitet?

– Jag ska som sagt titta lite närmare på det här. Men det finns helt klart också tecken på att det går åt rätt håll för skolan. Efter många år av sämre resultat är nu i år 90 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasiet. Samtidigt är pojkarna nu lika duktiga som flickorna, säger Per Jonsson.

Artikeltaggar

Dals LångedDaniel ErikssonEkhagsskolanPer JonssonSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.