Hoppa till huvudinnehållet

Alcatraz satsar vidare och öppnar restaurangen igen

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Nu är det Jonathan och Nathalie Werts-Knuivers, här med dottern Olivia, som driver Alcatraz i Gustavsfors.
Nu är det Jonathan och Nathalie Werts-Knuivers, här med dottern Olivia, som driver Alcatraz i Gustavsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Från och med den här säsongen är det Nathalie Werts-Knuivers och hennes man Jonathan som står vid rodret och styr aktivitetscentret Alcatraz i Gustavsfors vidare.

– Vi kommer fortsätta med samma koncept och i sommar öppnar vi restaurangen igen för allmänheten, säger Nathalie som även vill satsa på närproducerat.

Den här sommaren kommer restaurangen vara öppen för allmänheten igen. - Vi vill satsa på mer närproducerat, säger Nathalie.
Den här sommaren kommer restaurangen vara öppen för allmänheten igen. - Vi vill satsa på mer närproducerat, säger Nathalie. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Alcatraz, som ligger på en ö i kanalområdet i Gustavsfors, har drivits i sin nuvarande form sedan 2006 då Nathalies föräldrar Ciska och Bert Knuivers köpte verksamheten av grundaren Henrik Olsson. I konceptet har legat att jobba mot grupper, ofta scoutgrupper från Tyskland, Belgien och Nederländerna som haft sina läger där med egna guider och olika aktiviteter. Till exempel bygga flotte, klättra, skjuta pilbåge och bushwalking.

Bushwalking

– På bushwalking berättar en guide om skogen och att överleva i den, det är djurspårning och vad man kan höra när man är tyst. Grupperna brukar ha det i sitt program och de är väldigt inspirerade när de kommer tillbaka, säger Nathalie.

Alcatraz ligger på en ö mellan kanalerna i Gustavsfors och mellan Lelång och Västra silen.
Alcatraz ligger på en ö mellan kanalerna i Gustavsfors och mellan Lelång och Västra silen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På centret finns också vandrarhem, en mindre camping, kanotuthyrning och restaurang.

– Under pandemin hade vi stängt restaurangen för allmänheten men i sommar kommer vi att öppna den igen, säger Nathalie som jobbat i företaget i fyra år.

Närproducerat

– Vi vill satsa mer på närproducerat och jobbar med Dalsland Vilt och kommer att köp mjöl till pizzan från Assarebyns kvarn. Vi märker att våra gäster är intresserade av det.

Nya kajaker och en massa mountainbikes står redo inför sommarsäsongen.
Nya kajaker och en massa mountainbikes står redo inför sommarsäsongen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Restaurangen har 120 sittplatser totalt med en rymlig altan som Nathalies man Jonathan, som är snickare, var i färd med att renovera vid vårt besök. Inför den här säsongen har också vandrarhemmet fått ett helt nytt kök. Det är förövrigt Jonathans förtjänst att de blev involverade i aktivitetscentret från början.

– Mina föräldrar flyttade hit två dagar efter att jag hade fyllt 18, men jag hade inga tankar på att flytta hit då. Men så träffade jag Jonathan, han blev intresserad av verksamheten. Han ville åka hit och jobba och sedan började ögonen öppnas för mig.

Området har en intressant miljö med den gamla herrgården nästgårds.
Området har en intressant miljö med den gamla herrgården nästgårds. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bor på centret

Nu bor familjen, som även består av Olivia, 4, sedan några år tillbaka i en lägenhet på aktivitetscentret och föräldrarna har flyttat till grannbyn Blomskog där de driver vandrarhem. De hjälper också till på Alcatraz när det behövs men nu är det Nathalie och Jonathan som styr verksamheten. De hoppas på en bättre sommar nu när restriktionerna släppt, de märker att bokningarna ramlar in. Aktivitetscentret kommer att ha samma koncept som tidigare men även erbjuda mer på paket.

– Till exempel ett paket där man kan cykla dressin hit, äta en middag, övernatta och sedan cykla tillbaka nästa dag. Ett annat är att paddla till en lägerplats och grilla älgkorv som man får med sig, sedan paddla till bryggeriet i Torrskog, tillbaka vid Alcatraz äter man en gourmetmiddag och nästa dag besöker man bruksmuseet.

Det finns ytor för camping och aktiviteter på båda sidor kanalen.
Det finns ytor för camping och aktiviteter på båda sidor kanalen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Kajaker

Till den här säsongen har de också införskaffat fler kajaker då de märkt ett stort intresse av det. De har nu totalt 150 kanoter, 18 enmanskajaker och fyra tvåmanskajaker.

– Det känns bra, men det är alltid lite spännande inför säsongen om det kommer att komma gäster.

Artikeltaggar

GustavsforsNäringslivSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.