Hoppa till huvudinnehållet

Glada motionärer i Åmålsloppet: ”Jag är med och drar ner tempot lite”

Publicerad:
Per Bäckström
redaktion@provinstidningen.se
Åmåls Kanotförening stod på lördagen värd för Åmålsloppet i Norra Viken, en av deltävlingarna i motionsloppsserien Dalslandspaddeln.
Åmåls Kanotförening stod på lördagen värd för Åmålsloppet i Norra Viken, en av deltävlingarna i motionsloppsserien Dalslandspaddeln. Foto: Per Bäckström

Åmålsloppet firade i helgen tioårsjubileum med glädjefylld motionspaddling i en tävling utan placeringar.

– Ska man jämföra med cykling och löpning eller promenader skulle jag välja kanotpaddling varje gång, säger arrangerande kanotföreningens ordförande Christer Alfredsson.

Åmåls kanotförening kämpar på i motvind efter att föreningen länge känt av att intresset för att paddla kanot minskat, eller i vart fall för att göra det i organiserad form. Men det finns trots allt flera tecken som talar för att utomhusträning och friluftsliv kommer att få ett fortsatt uppsving, efter att många människor på sistone börjat upptäckt tjusningen med nya eller nygamla motionsformer.

Som exempelvis att paddla kanot. Så kanske blir det pandemin som ändrat en lång rad invanda mönster och fritidssysselsättningar, som bidrar till en renässans för kanotklubben. Kanotföreningen ser dock också den motsatta trenden, att färre vill engagera sig i en förening.

Paddling är annars en fantastiskt stimulerande aktivitet säger Åmåls kanotförenings ordförande Christer Alfredsson:

– Jag tycker att paddling är bland det bästa man kan ägna sig åt. Helt enkelt för att det ger en möjlighet att bli ett med naturen och ta sig fram överallt på vattnet. Ska man jämföra med cykling och löpning eller promenader skulle jag välja kanotpaddling varje gång.

Jan Westbom är en rutinerad tävlingskanotist och håller fortfarande igång.
Jan Westbom är en rutinerad tävlingskanotist och håller fortfarande igång. Foto: Per Bäckström

Christer Alfredsson säger även att han brinner för att fler ungdomar och människor som ännu inte börjat med kanot ska göra det. Därför har Åmålsloppet helt slopat tävlingsmomentet i år och betonar att det viktigaste är att delta och ha trevligt. Den som vill gavs dessutom möjlighet att starta tio minuter tidigare för att få delta helt i sitt eget tempo.

Ett knep som entusiasterna i kanotföreningen verkar jobba mycket med är fika och samkväm. Alla som ville bjöds nämligen på fika nere i Norra Viken och redan i inbjudan angavs att bakverk, saft och kaffe fanns i rikliga mängder vid målgång. Så en aning konstigt var det att inte fler än ett tiotal deltagare kom till start på en junilördag med strålande solsken.

Kristina Fredriksson har upptäckt paddlingen som motionsform.
Kristina Fredriksson har upptäckt paddlingen som motionsform. Foto: Per Bäckström

Om det är tack vare eller trots all fika som bjuds, ser sporten ut att göra underverk för kropp och hälsa. En av de som kom till start i Vänersvik är 76-årige Jan Westbom. Trots att han inte är direkt purung längre lyfter han lätt och ledigt upp kanoten och trampar med raska steg ner mot vattnet, för att några minuter senare sätta full fart i vattnet, med hjälp av starka armar och rak rygg.

– Vattensporter har jag ägnat mycket tid åt genom hela livet säger Jan Westbom. Allt från simning till segling har roat mig. Dessutom bor jag nära vattnet också, säger han.

”Riktigt kul”

Även Kristina Fredriksson tryckte på rejält i paddeltagen och drev upp farten på sin kanot graciöst. Dock pratade hon ner sin talang inför loppet.

– Jag är med och drar ner tempot lite. Men det här är riktigt kul. Jag har passat på att ägna mig åt paddling nu när barnen blivit äldre och denna typ av träning är givande. Detta är dock årets enda organiserade lopp som jag kommer att ställa upp i.

Om Åmåls kanotförening kommer att locka lika många utövare som man gjorde under fornstora dagar återstår nog att se. Speciellt att döma av de höga siffror på antalet aktiva medlemmar och utövare av kanotsporten som några av medlemmarna och funktionärerna nere vid loppet i Norra Viken nämner fanns för bara några årtionden sen. Men trots allt finns möjligheten kvar så länge som de positiva och uthålliga medlemmarna i kanotföreningen fortsätter att streta på och sprida budskapet om allt givande som vattenaktiviteterna ger.

Tävlingsdeltagarna la i kanoterna vid bryggan i Vänersvik.
Tävlingsdeltagarna la i kanoterna vid bryggan i Vänersvik. Foto: Per Bäckström
I samband med loppet serverades fika. Från arrangörerna Christer Andersson, Pia Thorup Steen, Inga-Lena Andersson och Christer Alfredsson.
I samband med loppet serverades fika. Från arrangörerna Christer Andersson, Pia Thorup Steen, Inga-Lena Andersson och Christer Alfredsson. Foto: Per Bäckström
Samling inför starten. De som ville kunde starta tio minuter tidigare.
Samling inför starten. De som ville kunde starta tio minuter tidigare. Foto: Per Bäckström
Sjösättning i Vänersvik.
Sjösättning i Vänersvik. Foto: Per Bäckström

Artikeltaggar

Christer AlfredssonDalslandspaddelnKanotÅmålÅmåls kanotförening

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.