Hoppa till huvudinnehållet

Politiker inväntar utredning om Strömkullen: ”Lägger en död hand över skolan”

Publicerad:
Kommunstyrelsen är oenig om läsåret 2023/2024 på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors.
Kommunstyrelsen är oenig om läsåret 2023/2024 på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors. Foto: Ove Rydh

Det är sedan tidigare beslutat att det inte blir någon årskurs ett på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors till höstterminen. I onsdags diskuterade politikerna hur det ska bli nästa läsår.

Det var i början av året som kommunstyrelsen beslutade om en paus i intagandet på Strömkullegymnasiet för läsåret 2022/2023, som börjar till hösten. Bakgrunden är bland annat att söktrycket till gymnasiet i flera år har minskat drastiskt.

Ödesbeslut: Ingen start av årskurs ett på gymnasiet i höst

Förvaltningen fick i uppdrag att genomföra en extern utredning som bland annat ska undersöka behovet bland kommunens elever och lyfta förslag till åtgärder för att kunna starta om skolan. En eventuell nystart av skolan anges kunna ske tidigast läsåret 2024/2025.

När skolan åter var på kommunstyrelsens dagordning i onsdags skulle ledamöterna behandla frågan om hur programutbudet ska se ut läsåret 2023/2024.

Avvakta eller bordlägga

Ledamöterna hade två förslag att ta ställning till.

De flesta röstade på att kommunstyrelsen ska avvakta med beslut tills dess att utredningen är klar, vilket därmed också blev det slutgiltiga beslutet.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Conny Hultgren

– Vi är i ett vänteläge. Det är inte trovärdigt att hantera det här på annat sätt. Vi måste utreda det här ordentligt och kunna visa att det finns förutsättningar och tillräckligt elevunderlag, inte minst för elevernas skull, innan vi fattar något mer beslut, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Gick emot partikamrater

Per Jonsson (C), ordförande i utbildningsutskottet, gick emot sina partikamrater och röstade för att bordlägga ärendet. Socialdemokraterna yrkade först på återremiss, men stöttade sedan bordläggningen.

Med den kunskapen jag har om ärendet håller jag inte med majoriteten.
Per Jonsson

– Med den kunskapen jag har om ärendet håller jag inte med majoriteten. Jag tycker att ärendet ska bordläggas för att sedan avgöras i augusti. Det är viktigt att elever kan få möjlighet att till läsåret 2023/2024 återigen söka sig till skolan och att hålla igång verksamheten. Det är svårt att till exempel marknadsföra skolan om man lägger en död hand på den, säger Per Jonsson.

Per Jonsson (C), utbildningsutskottets ordförande.
Per Jonsson (C), utbildningsutskottets ordförande. Foto: Conny Hultgren

Upphandlingen av den externa aktör som ska genomföra utredningen är klar. Utredningen ska vara klar någon gång under hösten.

Inrätta en utvecklingsgrupp

Vid mötet lyfte Stein Begby också ett initiativärende gällande nystart av Strömkullegymnasiet och den utvecklingsgrupp som kommunstyrelsen tidigare enats om att starta.

Vi ser med oro på den passivitet som råder i arbetet med en nystart av vårt gymnasium.
Stein Begby

”Vi ser med oro på den passivitet som råder i arbetet med en nystart av vårt gymnasium. Vi kan inte invänta en extern konsultrapport innan utvecklingsgruppen kommer igång med sitt arbete”, skrev han i initiativärendet.

Stein Begby yrkade på att en utvecklingsgrupp skall utses och presenteras med ett tydligt uppdrag senast den 22 augusti, vilket kommunstyrelsen ställde sig positiv till. Uppdraget skickades vidare till utbildningsutskottet.

Artikeltaggar

BengtsforsPer JonssonPolitikSkola och utbildningSocialdemokraternaStein BegbyStig BertilssonStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.