Hoppa till huvudinnehållet

Ny förskola för 48 miljoner – ska ersätta tre förskolor: ”Stolt och glad”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Höjdens förskola är en av tre förskolor som ska ersättas med det nya bygget.
Höjdens förskola är en av tre förskolor som ska ersättas med det nya bygget. Foto: Färgelanda kommun

En ny förskola med åtta avdelningar ska byggas i centrala Färgelanda för att ersätta förskolorna i Stigen, Höjden och Håvesten. Detta beslutades under onsdagens fullmäktige.

– Det här är en väldigt rolig satsning för våra barn och barnfamiljer, sa Tobias Bernhardsson (C).

Efter votering under onsdagens fullmäktige blev beslutet ja med 19 röster mot 7.

En konceptförskola med åtta avdelningar ska byggas i centrala Färgelanda, och som ska ersätta förskolorna i Stigen, Höjden och Håvesten. Den beräknas kosta 48 miljoner, pengar som måste lånas, och stå färdig 2025.

– Jag är stolt och glad över att vi har det är förslaget på bordet. Det har sannerligen varit en lång resa, sa utbildningsnämndens ordförande Tobias Bernhardsson (C).

Efter valet 2018 konstaterades att det kommer bli mycket prat om lokaler framöver och skollokalsutredning tillsattes som stod klar 2019. I den påtalades att Höjdens förskola inte håller måttet och att man måste planera för en annan lösning. Även Ödeborgs förskola och skola behövde ses över.

2021 togs en lokalförsörjningsplan fram för åren 2022-2030, som visade på ett ökat behov av antalet förskoleplatser i centrala Färgelanda. Samtidigt är behovet av underhåll i flera befintliga förskolor stort och lokalerna bedöms som icke ändamålsenliga.

– Det här är en väldigt rolig satsning för våra barn och barnfamiljer, sa Tobias Bernhardsson (C).

Bifall till remiss

Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna röstade ja, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna ville att frågan skulle utredas ytterligare.

– Det är inte för att vi inte vill bygga, för det måste vi göra. Andemeningen var att göra detta tillsammans, det är där detta fallerar. Dialogen och samarbetet i nämnden, sa Hans Göran Palmqvist (M).

– Att ta ett sådant beslut precis innan valet ger mig kalla kårar. Jag vet inte om det är ett försök att visa handlingskraft när man misslyckats med skolan, sa Jörgen Andersson (SD).

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelandaSkola och utbildningTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.