Hoppa till huvudinnehållet

Budget klubbad i fullmäktige – historisk satsning på omsorgen

Publicerad:
C och L, här med KS-ordförande Ann Blomberg (C), Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i fullmäktige (vänster) och Tobias Bernhardsson (C) ordförande i utbildningsnämnden, vill satsa på skolan och omsorgen.
C och L, här med KS-ordförande Ann Blomberg (C), Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i fullmäktige (vänster) och Tobias Bernhardsson (C) ordförande i utbildningsnämnden, vill satsa på skolan och omsorgen.

Under onsdagens fullmäktige i Färgelanda fanns tre budgetförslag på bordet för de kommande tre åren, Det blev de styrande partierna C och L:s budget som klubbades igenom. Detta innebär den nya budgeten.

I Centerpartiets och Liberalernas budgetförslag vill man satsa stort inom skolan och omsorgen i Färgelanda kommun. Bland annat vill man öppna en fritidsgård, bygga en ny förskola och satsa 13 miljoner på en omstrukturering och renodling av demensvården och mer personal inom äldreomsorgen i stort.

Man vill också på sikt få till ett nytt somatiskt äldreboende i Högsäter.

Här vill Centerpartiet bygga nytt äldreboende

Läs mer om budgeten i sin helhet här:

Nya budgetförslagen: Stora satsningar på skola och omsorgDemenssjuka flyttas när pengar ska sparas: ”Läget är ganska akut”

Man skjuter också till 3,8 miljoner till kommunstyrelsen till akut fastighetsunderhåll och fortsatt snöröjning.

– Vi kämpar med fastigheter som är i stort behov av underhåll. Här behövs många fler miljoner, men alla utredningar är inte klara. Det gäller att hålla igen och göra det mest kritiska. Det kan vara läckande tak, vattenrör som springer läck eller trasiga fönster. Vi vill också försäkra oss om att snöröjningen fortsätter att fungera, sa kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg under mötet (C).

Budgeten utgår från ett årligt resultat på 2 procent, trots att en kommun med Färgelandas förutsättningar bör sträva mot omkring 2,5 procent.

– Det känns inte helt bra, men det är ingen mening med att lägga en budget som vi vet att vi inte kommer att hålla, sa Blomberg.

Och det blev också C och L:s budget som klubbades igenom.

– Vi föreslår en budget där vi menar innebär att skolan har goda förutsättningar att fortsätta sitt värdeskapande arbete och där vi förstärker rejält inom omsorg, så att verksamheten kan fortsätta att leverera samhällsservice, sa Ann Blomberg.

S och SD:s förslag

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade också egna budgetförslag på bordet.

S budget har precis som C och L fokus på skola och omsorg, men S ekonomiska nämndramar är något lägre och resultatmålet högre för att kunna investera pengar kommande år.

I SD:s budgetförslag ville partiet satsa på säkerheten. Installera kameror på offentliga platser, öppna en ny säkerhetsavdelning som kan verka i hela kommunen.

Man vill också öka självförsörjningen genom att införa prestationsbaserat försörjningsstöd och omfördela medel från AMI och Vuxenutbildningen till lärlingsplatser utanför offentlig sektor.

Man värnar också om familjerna och införa biståndsbedömd barnomsorgsersättning, fler barndagvårdare samt syskonförtur vid förskoleplacering.

SD vill, precis som C och L, bygga ett nytt särskilt boende i Högsäter, införa seniorkort vid 65 år och en handlarrunda för äldre som bor kvar på landsbygden.

Man vill också investera i en motorgård för ungdomsverksamhet, införa frukost i grundskolan och avskaffa delade turer inom hemtjänsten.

Fakta

Budgeten i korthet

• Två miljoner till skolan till fritidsgård, förslagsvis i Valboskolans lokaler, med start efter sommaren 2023.

• 13 miljoner skjuts till omsorgen för omstrukturering inom äldrevården. 8,4 miljoner under 2023, 2,8 miljoner under 2024 samt ytterligare två miljoner under 2025.

• 3,8 miljoner till kommunstyrelsen till akut fastighetsunderhåll och snöröjning.

• Nytt somatiskt äldreboende i Högsäter under mandatperioden.

• Ny förskola ska byggas i Färgelanda centrum.

• Skattesatsen oförändrad på 22,91 kronor.

Artikeltaggar

Ann BlombergCenterpartietFärgelandaFärgelanda kommunKenneth CarlssonLiberalernaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.