Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländsk riksdagsman avgår efter bostadsavslöjande

Publicerad:
Riksdagsledamoten Jörgen Hellman, Socialdemokraterna. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Jörgen Hellman, Socialdemokraterna. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S), från Brålanda, avgår från alla sina uppdrag med omedelbar verkan, meddelar Socialdemokraterna för TT. Bakgrunden är ett avslöjande om hans bostäder.

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti", skriver han i en kommentar på Facebook.

"Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i ju med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan.”

SVT:s Uppdrag granskning har rapporterat att Hellman sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt boende i Stockholm.

Anledningen är att han uppgett att han bor mer än fem mil från riksdagen och därmed har rätt till en övernattningsbostad.

Hellman är ursprungligen från Brålanda och är skriven på en stuga norr om Vänersborg. Men enligt SVT har stugan trasiga fönster, hål i väggen och sedan 2019 har kommunen underkänt avloppet och förbjudit det från att användas. Därmed kan han inte använda toaletten, diska eller duscha i huset.

Hellman menar att han bor i huset 20 till 30 procent av året. Dels har han utedass, dels använder han toaletten i grannens lada, säger han.

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger han.

Personal som arbetar i ladan känner dock inte igen riksdagsmannen.

En timme efter att Uppdrag granskning besökt huset där Jörgen Hellman påstår att han bott sedan sju år så ändrade han sin folkbokföringsadress.

Artikeltaggar

BrålandaInrikes/utrikesJörgen HellmanSocialdemokraternaSVT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.