Hoppa till huvudinnehållet

Nya budgetförslagen: Stora satsningar på skola och omsorg

Publicerad:
C och L, här med KS-ordförande Ann Blomberg (C), Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i fullmäktige (vänster) och Tobias Bernhardsson (C) ordförande i utbildningsnämnden, vill satsa på skola och omsorg.
C och L, här med KS-ordförande Ann Blomberg (C), Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i fullmäktige (vänster) och Tobias Bernhardsson (C) ordförande i utbildningsnämnden, vill satsa på skola och omsorg.

I Centerpartiets och Liberalernas i nya budgetförslag vill man satsa stort inom skolan och omsorgen i Färgelanda kommun. Bland annat vill man öppna en fritidsgård, bygga en ny förskola och satsa 13 miljoner på mer personal inom äldreomsorgen.

– Vi har rättat till lite av det som gjorde mest ont i oss i fjolårets budget, säger Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i fullmäktige.

Centerpartiet och Liberalerna presenterade nyligen sitt budgetförslag för åren 2023-2025 till onsdagens fullmäktige.

I budgeten framgår i stora drag tre stora satsningar.

Dels vill skjuta man till pengar till utbildningsnämnden, två miljoner utöver de sex miljoner man sköt till inför 2022, till att öppna en fritidsgård i Valboskolans lokaler.

– Vi har rättat till lite av det som gjorde mest ont i oss i fjolårets budget. Det beslutet att lägga ner fritidsgården gjorde vi inte vågen åt, säger Kenneth Carlsson (L), vice ordförande i kommunfullmäktige.

– Det är vår vilja att skapa lite meningsfull vardag ihop med våra ungdomar, men nu blir det upp till verksamheten att hitta bästa lösningen, säger Tobias Bernhardsson (C) ordförande i utbildningsnämnden.

Ny förskola

Man vill också bygga en ny förskola med åtta avdelningar i centrala Färgelanda som ska ersätta de tre förskolorna i centralorten – Håvesten, Höjden och Stigen, som ska avvecklas. Detta beräknas kosta 48 miljoner, pengar som måste lånas. Om förslaget går igenom är skolan tänkt att stå klar år 2025.

– Detta är dels för att få till något nytt som ska bidra till en bra arbetsmiljö, men också till effektivitet som man kan uppnå av att samla verksamheterna. Det kommer att löna sig på sikt genom att bygga nytt istället för att genomföra de investeringar som ligger i pipeline på befintliga byggnader, säger Tobias Bernhardsson.

– Det finns ett stort underhållsbehov och det är dyrare att renovera än att bygga nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C).

Redan under sommaren försvinner en avdelning från Stigens förskola, som inte längre behövs.

– De närmaste åren ser det ut som att vi klarar oss med de avdelningar vi har. Sedan kommer vi att behöva fler platser längre fram, säger Tobias Bernhardsson.

Mer pengar till vården

C och L vill också förstärka socialnämnden och skjuter till 13 miljoner under tre år. Bland annat genom att öppna upp avdelning 5 på Håvestensgården och på så sätt frigöra extra korttidsplatser.

– Det här är en jättesatsning. Vi har aldrig skjutit till så mycket på tre år som 13 miljoner. Att öppna Håvesten 5 har varit planen under hela mandatperioden. Nu finns det medel att satsa ytterligare på omsorgen,

Man vill också bygga ett nytt somatiskt äldreboende i Högsäter.

Här vill Centerpartiet bygga nytt äldreboendeDemenssjuka flyttas när pengar ska sparas: ”Läget är ganska akut”

Utöver de här satsningarna vill partierna också i sin budget fortsatt satsa på föreningslivet och kulturen med öronmärkta medel, satsa på arbetsmiljö och näringslivsklimat samt utveckla centrumhuset ytterligare och att fortsätta investera i Dyrtorps industriområde. Skattesatsen förblir oförändrad.

S har eget förslag

Socialdemokraterna i Färgelanda har ett eget förslag, som skiljer sig ganska lite från C och L:s dito. Man vill också bygga en ny förskola och ett nytt äldreboende. Tre miljoner mindre går till omsorgen, men även S skjuter till 5 miljoner för att öppna Håvesten avdelning fem. En miljon extra går till skolan under första året.

– Vi har en högre lönerevision, då den beräkningen bygger på SKR:s rekommendationer. Denna har C och L dragit ner med 1,8 miljoner vilket kan innebära att om pengarna inte räcker till får verksamheterna ändå får stå för kostnaden, säger oppositionsråd Ulla Börjesson (S).

Artikeltaggar

Ann BlombergFärgelandaKenneth CarlssonPolitikSocialdemokraternaTobias BernhardssonValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.