Hoppa till huvudinnehållet

Rytande jättebilar lockar tusentals: ”En galen sport”

Publicerad:
Stefan Dahl är ordförande i Högsäters GF och Conny Karlsson är ordförande i Monsterraceförbundet SMDA.
Stefan Dahl är ordförande i Högsäters GF och Conny Karlsson är ordförande i Monsterraceförbundet SMDA. Foto: Helena Lindgren

Efter två års uppehåll är det åter dags för rytande jättebilar med tusentals hästkrafter på Gena Raceway i Högsäter. Monsterracet lockar tusentals besökare från när och fjärran.

– Vi försöker slå alla rekord som finns, säger Conny Karlsson, speaker och ordförande i Monsterraceförbundet SMDA.

2019 kom omkring 2000 besökare till Gena Raceway i Högsäter för att bevittna det kanske mest spektakulära inom motorsport – 10 000 hästkrafter, extrema däck och höga hopp.

Men sedan följde två års uppehåll (det börjar bli tjatigt, eller hur?) på grund av pandemin. I helgen, tre år senare, blir arrangemanget av igen. Förhoppningarna är stora då väderprognosen ser lovande ut.

– Vi försöker slå alla rekord som finns. Det ska bli skönt att komma igång efter pandemin och alla är laddade. Det finns förhoppningar att det ska komma mycket folk. För det ska bli fantastiskt väder och vi håller tummarna för det, säger Conny Karlsson.

Monstarrejset i Högsäter blev ett lyckat jippo med totalt 2600 besök och spännande körning i det som delarrangören Högsäters GF kallar Gena Raceway.
Monstarrejset i Högsäter blev ett lyckat jippo med totalt 2600 besök och spännande körning i det som delarrangören Högsäters GF kallar Gena Raceway. Foto: Jan Lorentsson

Han är speaker under helgen, samt ordförande i SMDA – Scandinavian monster drivers association – som arrangerar tävlingarna. Högsäters GF som håller i själva arrangemanget.

Under helgen blir det två SM-deltävlingar i klasserna smallsize, midsize och bigsize – en på lördagen och en på söndagen.

De olika klasserna har olika begränsningar vad gäller storlek, pris och prestanda. De största och mest påkostade bilarna är riktiga värstingar med 1500 hästar och väger 5,5 ton.

Ett 20-tal bilar står på startlinjen för att mötas två och två längs en 130 meter lång bana med flertalet höga toppar och djupa dalar. Först i mål vinner.

– Det är en galen, spektakulär och väldigt publikvänlig sport som är på tydlig uppgång. Det byggs bilar och satsas mycket pengar på det här, och det är kul, säger Conny Karlsson.

På lördagskvällen kommer Erika Jonsson, en av Sveriges största countryartister, och spelar på dansbanan vid idrottsplatsen.

– Hon har släppt nya album och är taggad. Vi är först ut på hennes sommarturné och det är lite roligt. Det tror vi och hoppas mycket på, säger Stefan Dahl i arrangörsföreningen Högsäters GF.

Artikeltaggar

Erika JonssonGena RacewayHögsäterHögsäters GFMotorsportStefan Dahl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.