Hoppa till huvudinnehållet

Efter unikt projekt kan laxen komma åter: ”Äntligen händer något”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se

Under en lång tidsperiod har laxen varit mer eller mindre helt utestängd från Örekilsälven i Dals-Eds kommun. Men tack vare ett unikt projekt som har påbörjats i Munkedals kommun har laxen inom några år återigen möjlighet att vandra norrut.

Det som möjliggör att laxen troligtvis inom en tioårsperiod kan dyka upp i Örekilsälven i Dals-Eds kommun igen är ett mycket ovanligt projekt som pågår lite längre söderut längs samma älv.

– Det här är ett jättespännande projekt som handlar om att återställa och bevara naturvärden. Det är ovanligt att man tar till åtgärder i den här skalan, säger Daniel Johansson, projektledare på enheten för vatten- och fiskprojekt vid Länsstyrelsen.

Hinder för laxen

I Munkedals kommun, närmare bestämt vid Kärnsjöns utlopp, finns ett vattenkraftverk som idag är ett hinder för laxen att vandra vidare uppåt.

Vattenkraftverket har i många år ägts av Göteborgs stift, men såldes i höstas till Naturvårdsverket för 11,5 miljoner kronor. De planerar att riva kraftverket bland annat med anledning av att skydda de höga naturvärden som finns i älven.

– Inte minst finns det en laxstam som har ett högt bevarandevärde. Det är Atlantlaxen som är en ursprunglig stam som endast reproduceras i Örekilsälven, säger Daniel Johansson.

Det finns en gammal laxtrappa, men det fungerar dåligt så idag finns det ingen lax uppströms i Örekilsälven
Daniel Johansson.

Genom att riva kraftverket får laxen återigen möjlighet att vandra uppåt älven. Även havsöring och ål, som är två andra vandrande arter med stort bevarandevärde, skulle kunna vandra vidare till Dals-Eds kommun.

– Det finns en gammal laxtrappa, men det fungerar dåligt så idag finns det ingen lax uppströms i Örekilsälven, säger Daniel Johansson.

Bygga ny damm

Planen är att även riva den regleringsdamm som finns i området. Men för att ändå kunna hålla uppe vattennivån i Kärnsjö kommer en ny damm att byggas.

– Den kommer att bli mer miljöanpassad och byggas med ny kunskap. Det kommer helt enkelt att bli en smartare damm med en annan funktion och form som fisken kan simma förbi.

Örekilsälven i Dals-Eds kommun. Torpfors kvarn. EdDals-Eds kommun.
Örekilsälven i Dals-Eds kommun. Torpfors kvarn. EdDals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Magnus Noaksson är kassör i Västra Örekilsälvens fiskevårdsområde. Han gläds åt projektet.

– Det är fantastiskt roligt. Äntligen händer något.

Idag finns det mört, gädda och abborre och möjligen någon bäcköring i Örekilsälven i Dals-Ed. Magnus Noaksson berättar att fiskevårdsföreningen under flera decennier har jobbat för att försöka få tillbaka laxen i älven.

– Den laxtrappan som finns vid kraftverket har ju inte fungerat. Det har släppts ut yngel här i Dals-Ed men de har inte kommit tillbaka. Vi har gjort vad vi kan för att trycka på för en förändring.

Naturvårdsverket har nyligen lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen där de söker om tillstånd för att riva kraftverket samt bygga en ny regleringsdamm.

– Det finns i nuläget inget som pekar på att de inte skulle få tillstånd. Vi har jobbat med det här under lång tid och haft många och långa diskussioner med många olika parter. Vad jag vet står alla bakom det här projektet, men det är klart att det kan dyka upp ny kunskap längs processens gång, säger Daniel Johansson.

Många års arbete

Om laxen kommer att dyka upp i Ed igen är naturligtvis inte en garanti, men om så blir fallet finns det åtgärder som fiskevårdsområdena kan ta till för att säkerställa att laxen etablerar sig i området.

– Örekilsälven har ju varit en flottningsled vilket innebär att stora stenar har tagits bort, men vi planerar att återställa älven och lägga tillbaka stenar för att möjliggöra att laxen kan leka. Om laxen kommer tillbaka får vi diskutera vidare åtgärder, det kan till exempel bli aktuellt med fredade områden. Äntligen får vi fokusera på det roliga arbetet, säger Magnus Noaksson.

Men innan dess återstår mycket jobb.

– Först måste ansökan prövas, vilket kan ta tid och sedan är byggtiden beräknad till cirka fem år eftersom det är ett komplicerat projekt. Min bästa gissning är att detta kan vara genomfört inom cirka sju år, säger Daniel Johansson.

Örekilsälven

Örekilsälven är ett vattendrag i Dalsland och Bohuslän med en längd på totalt cirka 90 kilometer. Likt Ätran flyter också Örekilsälven först några mil mot norr, innan den böjer av åt väster och söder. Örekilsälven är Västkustens största vattendrag norr om Göta älv.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDjur och naturEdLänsstyrelsenMiljöMunkedalNaturvårdsverketVattenkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.