Hoppa till huvudinnehållet

Här är företagsklimatet bäst i Fyrbodal – bättre än rikssnittet

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@nwt.se
Bengtsfors toppar listan över bäst företagsklimat i Fyrbodal. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv.
Bengtsfors toppar listan över bäst företagsklimat i Fyrbodal. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bengtsfors toppar listan över bäst företagsklimat i Fyrbodal. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv.

När Svenskt Näringsliv presenterade resultat av sin företagsmiljöenkät toppade Bengtsfors listan i Fyrbodal. Över 32 000 företagare, varav 90 i Bengtsfors kommun, har tyckt till om olika aspekter av företagsklimatet i sina respektive kommuner. På en sexgradig skala landar Bengtsfors på 3,7, vilket är 0,1 enhet upp sedan förra året, och högre än rikssnittet som landar på 3,4.

– Ett gott näringslivsklimat krävs för ett starkt och växande näringsliv. Det är mycket glädjande att vi ser långsiktigt positiva resultat av vårt näringslivsarbete, skriver Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

15 frågor utgör enkäten som går ut till företagarna. Och jämfört med förra året tappar Bengtsfors ranking i fyra frågor, höjer sig i tio och en fråga har oförändrat betyg från.

Den största minskningen, ett tapp på 0,2 enheter, återfinns på punkten ”Tillgång på relevant kompetens”. De största ökningarna, 0,3 enheter, ligger på ”Företagens engagemang för företagsklimatet” samt ”Skolans kontakt med näringslivet”.

– Den positiva trenden är resultatet av ett stort engagemang från både vårt lokala näringsliv och alla kollegor på kommunens olika verksamheter. Samverkan och dialog är viktiga nyckelfaktorer, skriver Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivsutvecklare, i pressmeddelandet.

Av Dalslandskommunerna ligger Färgelanda lägst med 3,0, följt av Åmål med 3,1 och Mellerud och Dals-Ed med 3,6.

Artikeltaggar

ArbeteBengtsforsDals-Eds kommunEkonomiFärgelandaMellerudStig BertilssonSvenskt NäringslivÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.