Hoppa till huvudinnehållet

Kommun anser sig göra tillräckligt i klimatfrågan

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Per Normark, vänsterpartiets ledamot i kommunfullmäktige i Dals-Ed,
Per Normark, vänsterpartiets ledamot i kommunfullmäktige i Dals-Ed, Foto: Tommy Löfgren

”Vi skall kunna se våra barn och barnbarn i ögonen och visa att vi tar ansvar även för detta”. Det skrev Per Normark (V) i en motion förra året där han yrkade att Dals-Eds kommun borde göra mer i klimatfrågan. Kommunfullmäktige svarar nu att kommunens åtgärder och åtaganden redan är tillräckliga.

Det var i augusti, efter att FN:s klimatpanel nyligen hade presenterat en ny rapport, som vänsterpartisten Per Normark yrkade att Dals-Eds kommun borde samverka på alla nivåer i samhället kring klimatförändringarna och att ett klimatnödläge borde utlysas i kommunen. Han gav flera exempel på aktuella åtgärder.

Per Normark (V): ”Inför klimatnödläge”

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ställa samman vad kommunen gör i frågan, vilka målsättningar som finnes och vilka åtaganden kommunen har utifrån lagstiftning och egna beslut.

Listan kring åtgärder, samarbetspartners och projekt på ämnet som kommunen redan deltar i blev lång.

”Bra fart”

Tillsammans med Västra Götalandsregionen, Fyrbodal, Dalslands miljö- och energiförbund ingår Dals-Eds kommun i flera olika projekt, delprojekt och strategier. Kommunen arbetar också utifrån ett miljöledningssystem som ska leda till ständiga miljöförbättringar.

Där utöver arbetar en energigrupp med frågor kring klimat och energi. Hållbarhetsåret är exempel på ytterligare en satsning och Klimatlöften 2021 en annan.

– Det här är ett viktigt och angeläget ämne som tyvärr de senaste åren har överskuggats av pandemi och kriget i Ukraina. Men vi kände inte igen oss i att vi behöver göra så mycket mer och valde därför att göra en sammanställning. Vi är nöjda med det vi gör och jobbar redan i den riktning som motionären föreslår. Jag tycker vi har bra fart i arbetet, det handlar inte om att tävla om vem som gör mest, utan om vad vi faktiskt kan göra, sa Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande, vid fullmäktigemötet i maj och gav flera exempel.

”Mer än vad jag hade hoppats”

Kommunfullmäktige beslutade därför att kommunens åtgärder och åtaganden, utifrån den sammanställning som gjordes, bedöms som tillräckliga och att motionen därmed är besvarad.

Per Normark var nöjd med beslutet.

– Det är en välgjord sammanställning som innehåller mycket mer än vad jag hade hoppats, sa han vid fullmäktigemötet.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdKlimatKommunfullmäktigeMartin CarlingMiljöPer NormarkPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.