Hoppa till huvudinnehållet

Barkborren svärmar – rekordmånga fångade i Åmål

Publicerad:
Tusentals granbarkborrar fångade i en av Skogsstyrelsens övervakningsfällor. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen

8000 granbarkborrar i en fälla fångades i Åmål i förrförra veckan. Det är rekordnotering för Västra Götaland.

Det visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning.

Nu svärmar barkborren. Risken är stor för nya angrepp och skador på skogen i redan hårt drabbade områden.

Den fruktade skadeinsekten har börjat svärma i större delen av landet visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets övervakningsfällor där nu flera tusen insekter har fångats in.

På en vecka samlades 8000 granbarkborrar in i Åmål. Det var den högsta noteringen i Västra Götaland. Här en fälla för granbarkborre i Färgelanda.
På en vecka samlades 8000 granbarkborrar in i Åmål. Det var den högsta noteringen i Västra Götaland. Här en fälla för granbarkborre i Färgelanda. Foto: Helena Lindgren

– Med över tiotusen granbarkborrar i flera fällor kan vi konstatera att årets huvudsvärmning är i gång. Vi har också kunnat konstatera att stående skog redan börjat angripas, säger Mattias Sparf på Skogsstyrelsen, som är sakkunnig på granbarkborre, i ett pressmeddelande.

Mest aktiva är nu granbarkborrarna i södra halvan av Sverige men stora fångster har även noterats så långt norrut som i Torpshammar i Västernorrland.

Viktigt kolla skogen

Skogsstyrelsen och skogsbruket uppmanar nu alla skogsägare som har granskog i de berörda områdena att kontrollera sin skog.

Över 500 barkborrar i en fälla är tecken på måttlig svärmning. Över 2500 barkborrar är tecken på svärmning och över 5000 granbarkborrar visar på hög svärmningsaktivitet.

I Åmål fångades förrförra veckan in 8000 granbarkborrar i en fälla. Det är den klart högsta noteringen bland övervakningsfällorna i Västra Götaland. Tvåa ligger Ulricehamn på 4000.

Närmast i Värmland ligger Edsvalla på 2000 och Glaskogen på 3600.

Artikeltaggar

ÅmålGranbarkborreNäringslivSkogsbrukSkogsstyrelsen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.