Hoppa till huvudinnehållet

Rektorer sjukskrivna med utmattning – dyra konsulter täcker upp

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Två rektorer i Färgelanda kommun antingen är eller har under året varit sjukskrivna på grund av utmattning. Dyra konsulter har ersatt dem. Tillsammans ansvarar de för Bruksskolan i Ödeborg, Valboskolan 4–6 samt Valboskolan 7–9.
Två rektorer i Färgelanda kommun antingen är eller har under året varit sjukskrivna på grund av utmattning. Dyra konsulter har ersatt dem. Tillsammans ansvarar de för Bruksskolan i Ödeborg, Valboskolan 4–6 samt Valboskolan 7–9. Foto: Helena Lindgren

Två rektorer i Färgelanda kommun antingen är eller har under året varit sjukskrivna på grund av utmattning. Dessa har ersatts med dyra konsulter. Dessa har kostat kommunen som kostat kommunen över 200 000 kronor.

– I det läget vi befann oss framstod detta som det bästa alternativet, säger skolchefen Anna Gunnervik.

I mitten av januari sjukskrevs den första rektorn, som ansvarar för Bruksskolan i Ödeborg och Valboskolan årskurs 4–6 med utmattningssymptom. En konsultrektor hyrdes då in för att täcka upp för vakansen, med start 11 januari fram till och med terminsslut 17 juni.

Läs också

Konsultens lön betalas av ett extern företag, men kommunen betalar en avgift på 93 000 per månad. Det blir totalt 465 000 för perioden. Det har ger en ökad kostnad med 86 000 jämfört med om ordinarie rektor varit i tjänst.

Den andra rektorn, på Valboskolan 7–9, sjukskrevs i slutet av februari, då en andra konsultrektor togs in på visstidsanställning via en förmedling. Kommunen betalade då både rektorns lön plus en avgift till förmedlingen för perioden 28 februari till 15 maj. 108 513 kronor i månaden, totalt drygt 271 000 kronor. Det är en merkostnad på 68 500 kronor. Där är ordinarie rektor numera tillbaka i tjänst.

Nästan trekvarts miljon

De två konsulterna har alltså kostat Färgelanda kommun 736 000 kronor, personalomkostnader inkluderat. Därutöver betalade man fortfarande varje sjukskriven rektor sjuklön i två veckor, sedan omkring tio procent dag ett till 90. Totalt en merkostnad på omkring 200 000 kronor.

Enligt skolchefen Anna Gunnervik framstod det här som den bästa lösningen i det läget.

– Det finns alltid olika sätt att lösa saker på. Vi strävar alltid efter att ha egen personal som utför arbetet som behövs i sektorn, men i det läget vi befann oss framstod detta som bästa handlingsalternativet då vi samtidigt hade en vakant rektorstjänst. Vi behövde erfaret folk för att få lugn och ro. Sådana står inte på kö, så det är ofta den här vägen att gå, säger hon.

Enligt Färgelanda kommuns årsredovisning gick utbildningsnämnden 12,3 miljoner back under 2021. Det är en förbättring med 4,2 miljoner gentemot 2020, då resultatet var -16,4 miljoner.

Artikeltaggar

Anna GunnervikBruksskolanFärgelandaSkola och utbildningValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.