Hoppa till huvudinnehållet

Falkholt lär unga graffiti på Kulturskolans dag

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Här smids det planer för Kulturskolans dag i Bengtsfors den 25 maj.
Här smids det planer för Kulturskolans dag i Bengtsfors den 25 maj. Foto: Tommy Löfgren

Onsdag den 25 maj är hela Kulturskolan i Bengtsfors på fötter. Då arrangeras Kulturskolans dag med massor av musik, dans och andra aktivister i Centralparken.

Bland annat håller Carolina Falkholt kurs i graffitimålning och Not Quites slöjdtruck är på plats.

– Vi vill visa på bredden och mångfalden i vår verksamhet, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef.

Det är nu ett par år sedan Kulturskolans dag kunde arrangeras. Nu är stämningen på topp i planeringsgruppen. Den 25 maj blir en stor dag för alla elever, stora som små, som får uppträda och visa vad man kan.

På scenen

På eftermiddagen blir det full fart vid scenen på Nygårdstorget. Det blir musik och dans under tre timmar. På kvällen fortsätter musicerandet inomhus i Stenhallen i biblioteket. Då handlar det främst om musik på instrument som inte passar så bra utomhus.

I år kan Kulturskolan även satsa lite extra på att anlita utomstående konstnärer och konsthantverkare. I Centralparken ska ett plank tillfälligt sättas upp.

Carolina Falkholt inför utställningen Signature Women på konsthallen Artipelag för några år sedan.. Teckenpråket betyder "signaturen women".
Carolina Falkholt inför utställningen Signature Women på konsthallen Artipelag för några år sedan.. Teckenpråket betyder "signaturen women". Foto: Henrik Montgomery/TT

Graffiti sätter färg

Det är välkända Carolina Falkholt med rötter i Bengtsfors kommun, som kommer att hålla två pass med graffitimålning. Intresset för hennes workshops är redan mycket stort då det krävs föranmälning.

Det gör däremot inte vid Slöjdtrucken från Not Quite som parkeras på annan plats i Centralparken. Konstsmeden Jessica Fleetwood och trähantverkaren Elin Guldåker kommer lastade med ässja, smidesstäd, tänger, sågar och allt som behövs för smide och trähantverk.

– Alla kanske inte vill prova på utan nöjer sig med att titta. Det går också bra, säger Elin Guldåker och Jessica Fleetwood.

Jessica Fleetwood och Elin Guldåker kommer med slöjdtrucken till Centralparken.
Jessica Fleetwood och Elin Guldåker kommer med slöjdtrucken till Centralparken.

Många aktiviteter

Kulturskolan lärare har mycket att stå i för att organisera och se till att alla framträdanden av de unga musikerna och dansarna flyter på. Det ingår i deras ordinarie tjänster.

De utomstående kursledarna däremot finansieras via det stöd från Kulturrådet som Kulturskolan tidigare fått. Pengarna har gjort det möjligt att bredda verksamheten ytterligare - senast i form av en musikalkurs.

– Utan stödet från Statens Kulturråd hade vi inte kunna genomför allt detta. Nu är vi på gång med en ny ansökan till Kulturrådet, säger Anna Hjelmberg.

Artikeltaggar

BengtsforsCarolina FalkholtCentralparkenElin GuldåkerFritid och livsstilJessica FleetwoodNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.