Hoppa till huvudinnehållet

Omstridd vargdebattör drog storpublik: ”De trakasserar mig”

Publicerad:
Karl Hedin, sågverksägare, vargdebattör lockade många när han höll föreläsning på Stallbacken i Ed.
Karl Hedin, sågverksägare, vargdebattör lockade många när han höll föreläsning på Stallbacken i Ed. Foto: Tommy Lofgren

Företagsledaren, skogsägaren, miljardären Karl Hedin fyllde till stor del Stallbacken i Ed i tisdags kväll. Rubriken Ett land av småpåvedömen lockade åhörare från norra Dalsland och Bohuslän.

Karl Hedin är en person som har en speciell historia. I dag är han 72 år och har arbetat 47 år inom skogsindustrin och längre än så med skogsfrågor. Numera är han arbetande styrelseordförande i familjeföretaget AB Karl Hedin, som är verksamt i hela skogsbrukskedjan, från skogsägande, sågverk till egen bygghandel.

En stor del av föreläsningen handlade om hur han åtalades för grovt jaktbrott och alla turer kring detta. Men först berättade han om sin filosofi där han menar att vi ägnar en stor del av våra resurser att lösa problem som inte finns.

”Ser inte problemet”

Ett exempel kallade han den biologiska mångfaldens enfald. Det vill säga överdrivna farhågor att många arter försvinner på grund av mänsklighetens beteende.

Ett annat för ”skräcken för att dränkas, stekas eller invaderas - klimatskräcken”.

– Jag ser inte problemet, sa han och tog stöd av offentliga uppgifter från forskningen.

Det var siffror som att jordens medeltemperatur har ökat med 1,5 grader på 170 år och att Sveriges del av de globala koldioxidutsläppen endast är 1,2 promille.

Karl Hedin har tillsammans med andra skrivit flera böcker. Bland annat Maktmissbruket - ett hot mot demokratin och De jagade jägarna.
Karl Hedin har tillsammans med andra skrivit flera böcker. Bland annat Maktmissbruket - ett hot mot demokratin och De jagade jägarna. Foto: Tommy Lofgren

Nya problem

Hans tes är att vi genom att blunda eller inte se de komma istället fått nya problem på halsen. Han nämnde i punktform:

– Landsbygdens utarmning och vargförvaltningen.

– EU:s ”konfiskation”

– Energisystemens instabilitet.

– Rivning av tusentals miljödammar och elproducenter

– Rättsväsendets korruption.

– Gangstervärldens utbredning.

Men den största anledningen till att folk kom var för att höra hans bild av hur han åtalades för illegal vargjakt, inklusive att förse andra med gift för att förgifta varg och allt som föregick det.

Rättsprocessen inleddes i oktober 2018 och är trots en friande dom ännu inte avgjord.

Friades i rätten

Västmanlands tingsrätt friade Karl Hedin från misstanke om grovt jaktbrott. Det gick inte att bevisa att Hedin befann sig i skogen för att jaga varg den 26 oktober.

Enligt tingsrätten sökte Karl Hedin och en annan man efter varg inför en planerad älgjakt i skogarna utanför Surahammars kommun. Däremot menade rätten att åklagaren inte kunde styrka att syftet var att döda vargen.

Men i april 2021 valde åklagaren att överklaga domen till hovrätten. Han menar att rätten inte värderat bevisningen på rätt sätt. Därefter överklagade Karl Hedin åklagarens överklagan.

På Stallbacken nämndes att hovrättens dom kommer i september i år.

Många turer

I rättsprocessen ingår ett stort antal turer. Karl Hedin hänvisade till förundersökningen 1 200 sidor. Där finns uppgifter om att han skulle skaffat fram ett insektsgift för att döda varg.

Till saken hör att huvudvittnet som först angav Hedin för polisen tog tillbaka uppgifterna i rättegången.

Karl Hedin anser att den svenska rättsstaten är ute efter honom och andra jägare. Själv satt han frihetsberövad i 31 dagar innan åtalet. Det tog tre år innan han fick tillbaka sin jaktvapen från polisen. Till och med togs askan från en av hans sågverksugnar i beslag och analyserades efter spår efter vargkadaver.

– Men man hittar naturligtvis inget. I stället går man över till att trakassera mig för att genomföra straff utan dom, sa han.

Det var inte så många ur publiken som tog tillfället i akt att ställa frågor till Karl Hedin vid hans föreläsning i tisdags på Stallbacken.
Det var inte så många ur publiken som tog tillfället i akt att ställa frågor till Karl Hedin vid hans föreläsning i tisdags på Stallbacken. Foto: Tommy Lofgren

Föreläsningen på Stallbacken arrangerades av Andersson Skog efter initiativ av en privatperson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDals-Eds kommunJaktKarl HedinMiljöVargar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.