Hoppa till huvudinnehållet

Jättebalsamin ska bort – ställer till stora problem

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Jättebalsaminen har sitt ursprung i Himalaya. Nu räknas den som en invasiv art i Sverige.
Jättebalsaminen har sitt ursprung i Himalaya. Nu räknas den som en invasiv art i Sverige. Foto: Marie-Louise Fagerström

Har du en jättebalsamin i trädgården? Ta bort den då.

Det ber länsstyrelsen i Västra Götaland alla markägare om.

Den är vacker men ställer till stora problem för andra arter. Dessutom är den med på EU:s lista över invasiva arter som alla medlemsländer ska bekämpa.

Nu ska jättebalsaminen bort.

I dagarna kommer runt 1500 markägare att få ett utskick från länsstyrelsen i Västra Götaland. Brevet går till alla som har fynd av jättebalsamin på sin fastighet.

I det uppmanas markägare att göra vad de kan för att bekämpa arten.

Jättebalsamin har från början planterats som trädgårdsväxt, med vackra blommor och imponerande höjd. Men i naturen ställer den till stora problem eftersom den tränger undan andra arter.

Inom några år

Trots att den i dag är spridd i landskapet är jättebalsaminen kanske den invasiva art som det är lättast att bli av med, eftersom den är lätt att dra upp eller bryta av. Den är dessutom ettårig och frön som ligger i marken är inte grobara mer än något år. Om man håller efter sina marker och ser till så att växten inte får blomma och sätta frö så försvinner den inom ett par år.

Fakta

Jättebalsamin

Jättebalsamin (Impatiens glandulifera) kan bli upp till tre meter hög och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är lila eller rosa och ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Ursprungligen kommer den från västra Himalaya men introducerades i Sverige som trädgårdsväxt.

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturLänsstyrelsen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.