Hoppa till huvudinnehållet

Här vill Centerpartiet bygga nytt äldreboende

Publicerad:
Det behövs ett nytt äldreboende i Färgelanda kommun, menar kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C)
Det behövs ett nytt äldreboende i Färgelanda kommun, menar kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C) Foto: Johan Lindahl

Befolkningen blir äldre, platserna räcker inte till och den nuvarande verksamheten är dyr och tungarbetad. Nu vill Centerpartiet i Färgelanda bygga ett nytt äldreboende i Högsäter.

– Det är en ohållbar situation inom vården, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C).

Befolkningen i Färgelanda kommun blir äldre och med få lediga platser på äldreboenden leder det till stora kostnader för korttidsplatser.

Centerpartiet har i sitt valprogram kommit fram till att de vill satsa på ett nytt äldreboende och placera det i Högsäter.

– Ur vår synvinkel är det viktigt att det finns samhällsservice i hela kommunen, så alla inte ska behöva pendla ner till Färgelanda. Så har vi resonerat. Sedan vet inte vi om vi får med oss de andra partierna på det, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C) och fortsätter:

– Vi har jobbat ganska intensivt med valmanifestet och det här är en av bitarna. Det är en ohållbar situation inom vården och vi behöver komma igång med det här. Vi har en dyr och tungarbetad verksamhet som inte har tillräckligt med platser.

Pandemin har lett till att folk bott hemma längre än de borde och därför ådragit sig skador, menar hon.

– Vi kan inte ta hem de som är färdigbehandlade och under pandemin ville folk inte in på särskilt boende. Nu när den släppt blir det som att dra ur en propp. Då är de i sämre skick än om det hade rullat på som vanligt. Vi har fler lårbensbrott än under förra året och det kommer sig av att folk har bott kvar hemma lite för länge, säger Ann Blomberg.

Effektivt på ett plan

I Högsäter finns sedan tidigare Solgården, som har en demensavdelning samt en korttidsplats. I Färgelanda finns Lillågården med fyra somatiska enheter och det rena demensboendet Håvestensgården. Men två av dem är byggda i två våningar, vilket inte är optimalt.

– Idag vill man inte ha äldreboende i två våningar som vi har på Solgården och Lillågården. Det är mer effektivt och säkert i ett plan och det är så man bygger idag.

Centerpartiet har också en idé om var det nya äldreboendet kan tänkas byggas.

– Det finns en tomt bakom skolan där det var tänkt att det skulle byggas en ny idrottshall. Det är den platsen enda jag kan se, men ingenting är spikat. Först måste det ska utredas var den lämpligast bör ligga om det ens finns plats.

Artikeltaggar

ÄldreboendeAnn BlombergFärgelanda kommunHögsäterVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.