Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt besked: S säger ja till Nato

Publicerad:
Åsa Westlund, ordförande för S i Stockholms län, anländer till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i centrala Stockholm inför möte om Natofrågan.
Åsa Westlund, ordförande för S i Stockholms län, anländer till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i centrala Stockholm inför möte om Natofrågan. Foto: Fredrik Persson/TT

Socialdemokraterna säger ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Beslutet togs av partistyrelsen på söndagseftermiddagen.

Socialdemokraternas partistyrelse har i dag beslutat att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato", står det i ett pressmeddelande.

Partiet släpper därmed alliansfriheten som varit grundpelare i svensk säkerhetspolitik under hela 1900-talet fram till nu.

I ett pressmeddelandet står också att S ska verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.

Klockan 18.00 kommer en pressträff hållas på Sveavägen 68 med partiledaren, statsminister Magdalena Andersson.

På twitter skriver utrikesminister Ann Linde att beslutet om att ansöka om Natomedlemskap är historiskt och att "Rysslands invasion av Ukraina har försämrat säkerhetssituationen för Sverige och Europa."

Ny verklighet

Det historiska beslutet togs efter några timmars överläggningar på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

På väg in till mötet strax före klockan 13 var det flera mötesdeltagare som uppgav att de lutade mot ett ja till Nato.

– Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkningens säkerhet, sade Åsa Westlund, ordförande för Stockholms län.

Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, uppgav att han bestämde sig för flera månader sedan för att Sverige bör söka medlemskap.

– Verkligheten har förändrats, sade han.

Snabba ryck

Det tunga partidistriktet Skåne har dock ett beslut från sin distriktskongress om nej till Nato, även om åsikterna i distriktet är delade.

Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, är personligen emot ett medlemskap:

– Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generationer ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp.

Vändningen mot ett möjligt medlemskap har gått rekordsnabbt i partiet. Så sent som i början av mars sade statsminister Magdalena Andersson att en Natoansökan ytterligare skulle destabilisera den här delen av Europa.

Tvär minstergir

Och på partikongressen i november uttalade sig försvarsminister Peter Hultqvist tvärsäkert om att ett Natomedlemskap inte var aktuellt – definitivt aldrig så länge som han är försvarsminister. Det garanterade han alla.

Hultqvist uppger nu för en intervju i DN att han svängde i frågan 11 april på ett möte på försvarsdepartementet.

– Vi hade gått igenom alla handlingsalternativ, vi hade värderat alla typer av möjligheter och handlingsvägar som militärt alliansfritt land. Jag hade gått och grunnat på det här rätt länge själv. När situationen förändras måste man också ta ställning, säger han till DN.

– Min känsla var: det går inte längre.

Inte tänkt avgå

Trots sitt tvärsäkra uttalande på partikongressen i november så funderar han inte på att avgå.

– Nej, det har jag inte gjort. Även om jag förstår hur man kan tolka uttalandet så. I slutänden handlar det om att ta ansvar, även om man kan få kritik, säger Hultqvist till DN.

I fredags presenterade regeringen tillsammans med riksdagspartierna en ny säkerhetspolitisk analys. Den slog fast att Sveriges säkerhet skulle öka med ett Natomedlemskap.

På måndag ska riksdagen debattera den säkerhetspolitiska analys som presenterades i fredags. Därefter väntas även regeringen sätta ned foten i Natofrågan.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMagdalena AnderssonNatoSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.