Hoppa till huvudinnehållet

Svenska cupenderbyt till förlängning: Tre sena nickmål avgjorde

Publicerad:
Edith Gustafsson som kom in i slutskedet av matchen utmanar försvarande Wilma Andersson.
Edith Gustafsson som kom in i slutskedet av matchen utmanar försvarande Wilma Andersson. Foto: Elinor Thuresson

IF Viken tog tidigt ledningen och höll emot i 82 minuter – sedan kvitterade Säffle SK.

Onsdagens Svenska cupen-derby gick till förlängning och där kom ytterligare två nickmål från Säfflepannor.

– Jag tycker vi står upp riktigt, riktigt bra, säger Jan-Erik Bergström, för dagen huvudtränare i Viken.

Viken är skadedecimerat efter seriematchen mot Götene i helgen. Till och med tränaren Patric Mossberg hade kastat in handduken den här kvällen och låg hemma sjuk. Olyckligt var då att nu även Frida Jansson fick gå av i slutet av första halvlek. Ytterligare en skada är inte vad Viken behöver.

Seriespelet är fokuset men division 2-laget Viken står över i omgången som spelas till helgen och sparade inget på krafterna mot division 1-laget Säffle SK i första omgången av Svenska cupen. Derby är ju ändå derby.

Wilma Enarsson gav hemmalaget ledningen redan i den 12:e minuten och sedan krigade och slet Vikenspelarna i en intensiv match.

– Vi sa innan att nu går vi ut och ger järnet och det gjorde vi, säger Jan-Erik Bergström som vikarierade som huvudtränare i Viken.

Hur långt sprang Linnéa Svanström?

– Ja du, det skulle jag också bra gärna vilja veta. Men det var många som sprang, även till exempel Emma Karlsson gör det bra, säger Jan-Erik Bergström.

– Tjejerna gör ett hästjobb.

 • Ida Kjellman framför Tilda Blomquist som bildade innerbackspar med Klara Persson i och med att Evelina Väyrynen brutit armen.
  Ida Kjellman framför Tilda Blomquist som bildade innerbackspar med Klara Persson i och med att Evelina Väyrynen brutit armen. Foto: Elinor Thuresson
 • Många gånger var det trångt framför Vikenmålet. Vikens målvakt Alice Olsson i en tilltrasslad situation med Alicia Frankert till vänster och Ida Kjellman till höger.
  Många gånger var det trångt framför Vikenmålet. Vikens målvakt Alice Olsson i en tilltrasslad situation med Alicia Frankert till vänster och Ida Kjellman till höger. Foto: Elinor Thuresson
 • Wilma Enarsson blev Vikens målskytt i matchen. Här i löpduell med Josefin Engdahl.
  Wilma Enarsson blev Vikens målskytt i matchen. Här i löpduell med Josefin Engdahl. Foto: Elinor Thuresson
 • Säffle SK visade styrka i huvudspelet på de fasta situationerna.
  Säffle SK visade styrka i huvudspelet på de fasta situationerna. Foto: Elinor Thuresson
 • Tuva Mossberg var en av spelarna på det hårt arbetande Vikenmittfältet.
  Tuva Mossberg var en av spelarna på det hårt arbetande Vikenmittfältet. Foto: Elinor Thuresson
 • Säffle avgjorde matchen med två nickmål i första förlängningskvarten och går vidare till andra omgången.
  Säffle avgjorde matchen med två nickmål i första förlängningskvarten och går vidare till andra omgången. Foto: Elinor Thuresson
 • Joanna Facht täcker i ryggen mot Emma Sahlström med bollen.
  Joanna Facht täcker i ryggen mot Emma Sahlström med bollen. Foto: Elinor Thuresson
 • Johanna Karlsson nickar undan i Säffleförsvaret.
  Johanna Karlsson nickar undan i Säffleförsvaret. Foto: Elinor Thuresson
 • Forna lagkamrater i duell: Ida Kjellman attackerar mot Klara Persson.
  Forna lagkamrater i duell: Ida Kjellman attackerar mot Klara Persson. Foto: Elinor Thuresson

Säfflespelarna gavs ingen ro. I första halvlek var Viken väl så bra som Säffle och en god bit in i andra halvlek såg det ut som att det med lite tur skulle kunna gå vägen för Viken. Säffle tryckte på allt mer men Viken hade studsar och vinklar på sin sida och rensade undan gång på gång. Då tog Säffle SK:s Åmålstränare Magnus Wallin fram dirigentpinnen och flyttade runt spelarna till en mer offensiv formation, med trebackslinje och innermittfältarna Adina Jansson och Tuva Lund längre fram. Det gjorde susen och kvitteringen kom.

I den 82:a minuten nickade Säfflekaptenen Tuva Lund in bollen, efter en av en hel rad hörnor, och matchen gick till förlängning.

Det blev allt kallare och mörkare på Rösvallen och de från början rätt mångtaliga åskådarna blev allt glesare och filtinvirade.

Avgjort i första kvarten

Säffle avgjorde sedan i första förlängningskvarten med ytterligare två nickmål. Först Alicia Frankert i den sjätte minuten och sedan på nytt Tuva Lund alldeles före sidbytet.

Naturgräset sög i benen och Vikenspelarna hade svårt att hålla uppe pressen. Även om några byten gav ny energi på slutet, så var det rätt tydligt i andra förlängningskvarten att det var avgjort. Pigga inhopparen Emmi Svanström hade ett bra läge alldeles det sista och Wilma Johannesson slet på högerkanten, men blev rätt ensam.

Besvikelsen i Vikenlägret var påtaglig efter matchen. Inte så konstigt med tanke på hur länge Viken klarade hålla ledningen, men det var en hedervärd förlust.

Division 1-rutinen blev till slut avgörande. Säfflespelarna är lite tyngre och lite mer rutinerade.

– Det är hörnor och fasta situationer som avgör, konstaterar Jan-Erik Bergström.

Artikeltaggar

ÅmålFotbollIF VikenRösvallenSäffle SKSvenska cupen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.