Hoppa till huvudinnehållet

Motionsgård på väg att säljas – köpare identifierad

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Allégården i Högsäter är på väg att säljas. Kommunen har hittat en köpare.
Allégården i Högsäter är på väg att säljas. Kommunen har hittat en köpare. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda kommun har hittat en intressent som vill köpa motionsgården Allégården i Högsäter. Men om köpet går i lås blir ett politiskt beslut.

– Vi siktar på 8 juni, säger samhällsutvecklingschefen Tünde Petersson.

Sedan flera år tillbaka har det varit på tapeten att sälja den över 500 kvadratmeter stora fastigheten, men december förra året landade Färgelanda kommun i beslutet att lägga ut Allégården till försäljning.

Idrottsföreningar hamnar i kläm när motionsgård ska säljas

Nu har man hittat en intressent som är villig att köpa motionsgården.

– Försäljningen är på gång. Vi har landat med en intressent. Det kommer att vara ett KF-beslut som vi har skrivit fram, säger samhällsutvecklingschef Tünde Petersson.

De båda idrottsföreningarna Orienteringsklubben Skärmen och Högsäters Skidklubb har hyrt in sig på Allégården sedan 1998, då det skrevs en överenskommelse att man inte behöver betala för hyran under förutsättning att man håller den öppen för allmänheten samt sköter städning och snöröjning. Det fördelaktiga avtalet stämmer inte längre överens med kommunens ekonomiska läge.

Osäker framtid

Det nuvarande avtalet löper ut i december. Efter det såg det länge osäkert ut om idrottsföreningarna skulle ha någon klubblokal under 2023. OK Skärmen och Högsäters SK erbjöds först att köpa fastigheten för ett symboliskt pris på en krona, men det tackade man nej till då föreningarnas intäkter inte hade räckt till driften på långa vägar.

Men nu har man kommit överens om ett nytt hyresavtal som sträcker sig över nästa år, och övertas av den nya fastighetsägaren.

I avtalet hyr man dock endast 40 kvadratmeter i form av ett sammanträdesrum och ett förråd för 12 000 kronor per år.

– De hade ett helt annat pris på hela huset. Det här är ungefär vad klubbarnas ekonomi klarar av, OK Skärmens kassör Peo Johansson.

Köpare ej offentlig

Vem köparen är och vad priset landat på blir offentligt först när beslutet tas, vilket i nuläget ser ut att bli på kommunfullmäktige den 8 juni. Men enligt uppgifter ska det vara en privatperson som vill göra ett föreningshus av Allégården, vilket både OK Skärmen och Högsäters Skidklubb ser positivt på.

– Då kan det bli andra förutsättningar och det är vi väldigt positiva till. Det låter utmärkt om det är genomförbart, säger Peo Johansson.

– Egentligen var vi nöjda med hur vi hade det innan, men nu har kommunen bestämt sig för att sälja och då är detta det bästa alternativet, säger skidklubbens ordförande Nils-Olof Johansson.

Artikeltaggar

Färgelanda kommunHögsäterHögsäters SKMotion och hälsaOK Skärmen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.