Alzheimerforskaren från tv ger två föreläsningar: ”Uppskattad bland de äldre”

Publicerad:
Den 12 maj föreläser Yngve Gustafson i Ed. Foto: Anna Bergkvist

Professorn och alzheimerforskaren Yngve Gustafson ska den 12 maj föreläsa i Ed. Gustafson har i flera år kämpat för de äldres rätt i samhället och är bland annat känd från SVT:s dokumentärserie Världens bästa äldreboende.

Det är demensföreningen i Dals-Ed, som i samarbete med pensionärsorganisationerna SPF och PRO samt Hörselskadades riksförbund, arrangerar föreläsningarna.

– Vi är mycket glada över att få hit geriatrikern Yngve Gustafson. Han är uppskattad bland de äldre, säger Beatrice Magnusson, representant från Dals-Eds demensförening, i ett pressmeddelande.

”Stort engagemang”

Han är bland annat känd för sin medverkan i SVT:s dokumentärserie Världens bästa äldreboende samt dokumentären Sveriges bästa hemtjänst. Han har också sommarpratat i Sveriges radio.

Yngve Gustafson.
Yngve Gustafson. Foto: Mattias Pettersson

– När man lyssnar till sommarpratet förstår man att han har ett stort engagemang i äldrevården, säger Beatrice Magnusson.

Yngve Gustafson har forskat om hälsa och livskvalitet när det gäller de allra äldsta och har i många år varit mycket engagerad i äldredebatten. Äldres rätt till god vård är något som ligger honom varmt om hjärtat.

För att vårdpersonal ska få möjlighet att delta har vi valt att föredraget sker både dagtid och vid ett tillfälle på kvällen.
Stefan Ljungberg

Han presenterade för några år sedan forskningsrön som visade alarmerande uppgifter över den ökande andelen demenssjuka och depressioner bland äldre över 85 år. Troligen kommer det att ske en dramatisk ökning i framtiden, som kommer kräva stora utmaningar inom vården och omsorgen.

Felaktig medicinering

När Yngve Gustafson gick i pension 2016 tilldelades han ett forskningsanslag av Demensförbundet för att kunna fortsätta forska. Han är en kritisk röst i äldredebatten och belyser att man i stor utsträckning ger felaktig medicinering till patienter med demenssjukdom och menar att man allt för ofta behandlar symtom istället för att utreda bakomliggande orsaker.

Det är demensföreningen i Dals-Ed, med Stefan Ljungberg och Beatrice Magnusson i spetsen, som arrangerar föreläsningarna i samarbete med pensionärsorganisationerna SPF och PRO samt Hörselskadades riksförbund.
Det är demensföreningen i Dals-Ed, med Stefan Ljungberg och Beatrice Magnusson i spetsen, som arrangerar föreläsningarna i samarbete med pensionärsorganisationerna SPF och PRO samt Hörselskadades riksförbund. Foto: Helena Lindgren

Enligt Gustafson är för höga doser medicin en vanlig orsak till att äldre blir sjuka och att det leder till att de ofta får ytterligare medicinsk behandling mot symtom som i själva verket orsakas av andra läkemedel.

Två tillfällen

Den 12 maj föreläser han vid två tillfällen i Ed.

– För att vårdpersonal ska få möjlighet att delta har vi valt att föredraget sker både dagtid och vid ett tillfälle på kvällen. Att samarbete med PRO och SPF är helt nytt för oss i demensföreningen, men det är med gemensamma krafter vi kan få högkvalitativa föredragshållare till Ed och vi kan i framtiden se fler möjligheter till samarbete mellan lokala föreningar kopplade till geriatrik, säger Stefan Ljungberg, ordförande i Dals-Eds demensförening.

Artikeltaggar

AlzheimerDals-Eds demensföreningdemensEdHörselskadades riksförbundPROSPF SeniorernaVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare