Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Det finns inga genvägar Moderaterna, satsa på vården!

Publicerad:
”Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, skattepengar ska gå till vård inte läcka ut till privata vinster eller dyra hyrbolag”, skriver Socialdemokraterna.
”Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, skattepengar ska gå till vård inte läcka ut till privata vinster eller dyra hyrbolag”, skriver Socialdemokraterna. Foto: Gunnar Ask

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att genvägar blir senvägar är tydligt med Moderatledningens facit efter åtta år vid makten. Vårdköerna har nästan fördubblats, idag väntar över 100 000 patienter på att få vård i tid. Det måste inte vara så, det går att skapa förändring om det finns en politisk ledning som tar problemen på allvar. Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, skattepengar ska gå till vård inte läcka ut till privata vinster eller dyra hyrbolag.

Vi närmar oss höstens regionval och kan utvärdera en andra mandatperiod med Moderatledd politisk ledning som har ansvaret för hälso- och sjukvårdspolitiken i Västra Götaland. Mandatperioderna har kännetecknats av allt längre vårdköer, överbeläggningar på sjukhusen och en vårdpersonal som gång efter annan beskriver en tung arbetsbörda och för få kollegor.

Vi kan illustrera situationen på följande sätt:

• Över 110 000 patienter i vårdkö

• Vårdplatserna har minskat från 4300 till 2300 under Moderatledningens tid vid makten.

• Av 66 vårdyrken har ca 44 av dem lön under rikssnitt

• Förra året hade i stort sett alla sjukhus överbeläggningar

• Sjukhusens underskott var sammantaget 835 miljoner förra året samtidigt som regionen hade ett överskott på 2,6 miljarder kr.

• Stora svårigheter att kunna behålla och anställa vårdpersonal

Om vi Socialdemokrater får väljarnas förtroende ska vi få bukt med den försämrade tillgängligheten, överbeläggningarna och de långa väntetiderna i sjukvården.

Då finns inga genvägar. För att köerna ska kortas behöver vi anställa mer personal. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor behöver fler kollegor. Då behöver lönerna höjas och arbetsmiljön förbättras.

Vi vill se en utglesning av helgtjänstgöring och konkurrenskraftiga löner. Lön är en viktig faktor för att kunna rekrytera och behålla personal. Idag skiljer det flera tusenlappar på att jobba i primärvården/kommun och i regionen. Vi socialdemokrater är medvetna om att en god arbetsmiljö och höjda löner kostar – men förstår samtidigt att vårdpersonal som slutar och en dålig arbetsmiljö kostar mer. Hyrpersonal och köpt vård är för dyrt!

Idag läcker skattepengar ut till privata vinster i riskkapitalbolag. Det är inte rimligt att privata bolag äger rätten att besluta om var vårdcentraler ska ligga. Vård ska ges efter behov, inte plånbok. Därför vill vi Socialdemokrater investera i den gemensamt ägda vården där skattepengar går till verksamhet istället för vinstdrift. Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över vården.

Det vi ser är en trött politisk ledning som sätter sin förhoppning till att köpa vård av privata bolag, ta in mer hyrpersonal som kostar oerhörda pengar, och stapla statsbidragen på hög för fina bokslut. Detta samtidigt som sparkraven avlöser varandra och vi har en personalflykt från våra gemensamt ägda sjukhus.

I september är det val och regionen behöver en socialdemokratisk ledning som har viljan och lösningarna för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Regionen kan bättre!

Bijan Zainali (S)

Regionråd

Marianne Sand Wallin (S)

Ordförande Melleruds arbetarekommun

Ricard Söderberg (S)

Ordförande Lysekils arbetarekommun

Ida Jakobsson (S)

Ordförande Tanums arbetarekommun

Moez Dharsani (S)

Ordförande Trollhättans arbetarekommun

Artikeltaggar

Bijan ZainaliDalslandModeraternaPolitikSocialdemokraternaVal 2022Vård och omsorg