Hoppa till huvudinnehållet

Bengt-Göran Blomqvist är död

Publicerad:
Bengt-Göran Blomqvists sista engagemang i yrkeskarriären blev som delägare i FFS Sweden. Blomqvist lämnade företaget och gick i pension i samband med företagets flytt från Bengtsfors till Åmål. En flytt som Blomqvist beklagade.
Bengt-Göran Blomqvists sista engagemang i yrkeskarriären blev som delägare i FFS Sweden. Blomqvist lämnade företaget och gick i pension i samband med företagets flytt från Bengtsfors till Åmål. En flytt som Blomqvist beklagade. Foto: Tommy Löfgren

Bengt-Göran Blomqvist, Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 73 år.

Han var född och uppvuxen i Bengtsfors och bygden trogen hela livet.

Sitt första jobb fick Bengt-Göran Blomqvist på Dals Konfektyr. Där stannade han en kortare tid innan han gick vidare till bilindustrin.

Bengt-Göran Blomqvist fick jobb på Volvofabriken. Volvofabriken som senare köptes upp av amerikanska Lear Corporation.

Stridbar fackordförande

Bengt-Göran Blomqvist var starkt fackligt engagerad och många minns honom säkert som en stridbar lokal fackordförande för IF Metall under Leartiden.

Dråpslaget mot fabriken i Bengtsfors kom 1999 då Lear meddelade att man skulle flytta bilstolstillverkningen till Göteborg. Hela 860 personer miste sina jobb. Lear var vid det här laget den klart största privata arbetsgivaren i Bengtsfors kommun.

”Jag glömmer det aldrig”

En kväll trotsade Bengtsforsborna snö och kyla och gick man ur huse med facklor i händerna för att demonstrera för jobben och mot nedläggningsbeslutet. Så många som uppåt 10 000 personer deltog i manifestationen. När de första demonstranterna kommit fram till Tingshustorget hade inte de sista börjat gå från industriområdet.

– Det var allt från barn till personer med rollator. Det var en upplevelse som man aldrig glömmer. Tittar man på Bengtsfors storlek är det ingen manifestation som kommer upp i den storleken, berättade Bengt-Göran Blomqvist i en intervju med Dalslänningen 2009, tio år efter händelserna.

Flera ersättningsindustrier

Det gjordes ett antal försök med ersättningsindustrier efter Lear, men ingen som blev särskilt långlivad. När Dalslänningen intervjuade Bengt-Göran Blomqvist 2009 var han delägare för ett företag som hette Composite Teknik. Senare var han verksam inom busstillverkaren Omninova, som gick i konkurs.

Sitt sista engagemang i yrkeskarriären hade Bengt-Göran Blomqvist som delägare i Fire Fighting Systems, FFS Sweden. När företaget flyttade från Bengtsfors till Åmål gick Blomqvist i pension. Beslutet att flytta verksamheten till Åmål var något han beklagade.

Gillade skog och mark

På fritiden tyckte han om att ägna sig åt bowling, boule och jakt. Han vistades gärna i skog och mark och han tillbringade också mycket tid vid familjens sommarställe i Strömstad.

1979 gifte sig Bengt-Göran med Eva. Paret fick två barn.

Bengt-Göran beskrivs som en hjälpsam person som alltid ställde upp och var med på barnbarnens fritidsintressen.

Den bortgångne sörjs närmast av makan Eva och döttrarna Madelen och Maria med familjer.

Artikeltaggar

BengtsforsDödsfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.