Hoppa till huvudinnehållet

Grannarnas planer på lämpligt område för vindkraft uteblir

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Tanums kommun har tagit bort det område som låg tre kilometer från kommungränsen till Dals-Ed, som ansågs vara lämpligt för vindkraftsutveckling.
Tanums kommun har tagit bort det område som låg tre kilometer från kommungränsen till Dals-Ed, som ansågs vara lämpligt för vindkraftsutveckling.

Förra sommaren fanns det en viss oro bland kommuninvånare i Ed med anledning av Tanum kommuns arbete med att se över vindkraftsplanen. Ett av de utpekade områdena som ansågs lämpligt för vindkraft låg endast tre kilometer från kommungränsen, men nu är området helt borttaget från planen.

Det var i juni förra året som Dalslänningen rapporterade om Tanum kommuns planer om att peka ut områden som är lämpliga för storskaliga vindkraftsprojekt.

Grannar planerar för vindkraftsområde

I förslaget till vindbruksplan pekades fem områden ut, varav ett av dem låg i närheten till gränsen mot Dals-Eds kommun.

Området kallades Sögårdsfjället-Fagerhult och ligger tre kilometer från gränsen. Inom området kunde det enligt förslaget rymmas 25-30 verk med en totalhöjd om 200 meter.

Tydligt synliga

I planförslaget framkom att verken skulle bli tydligt synliga i landskapet från Flötemarksön, med två kilometer till närmsta verk. Sannolikt skulle verken även komma att bli synliga från områden med fri sikt och hög höjd.

I samrådsprocessen hade Dals-Eds kommun möjlighet att säga sitt om planen. Kommunen påtalade vikten av att det vid en eventuell prövning skulle göras en visualisering från förslagsvis Töftedals-Berg, för att få en uppfattning av i vilken omfattning verken skulle komma att bli synliga.

Martin Carling (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun
Martin Carling (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun Foto: Helena Lindgren

– Vi har skickat med att vid en eventuell etablering vara noggranna i sina undersökningar, sa Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande till Dalslänningeni juni.

I sitt yttrande påpekade Dals-Eds kommun också vikten av att beakta hur ljudet skulle kunna fortplanta sig över Södra Kornsjön samt hur den totala ljudnivån kunde bli med tanke på vindkraftverken i Töftedal.

Borttaget

Dock kommer inget av detta nu att bli aktuellt då planförslaget har reviderats.

I det nuvarande förslaget har området som låg i närheten av Dals-Eds kommungräns helt tagits bort. Endast fyra områden återstår i förslaget och samtliga områden har minskats till samma omfattning som kommunens tidigare vindkraftsplan.

Områdena är dessutom redan fullt utbyggda med vindkraft, vilket innebär att en tillkommande utbyggnad av vindkraft som kan ske i kommunen med stöd av översiktsplanen är endast byte av befintliga verk.

Kommunstyrelsen i Dals-Eds kommun beslutade nyligen att därför inte ha något att erinra mot Tanums kommun tematiska tillägg till översiktsplanen 2030 på temat vindkraft.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdMartin CarlingMiljöTanums kommunTeknik och vetenskapVindkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.