Hoppa till huvudinnehållet

Myndighet vill möjliggöra omlastningscentral

Publicerad:
400 000 kubikmeter virke beräknas årligen kunna omlastas. Det motsvarar 7 000 lastbilstransporter som ska kunna gå på tåg från Bäckefors till Värö.
400 000 kubikmeter virke beräknas årligen kunna omlastas. Det motsvarar 7 000 lastbilstransporter som ska kunna gå på tåg från Bäckefors till Värö. Foto: Morgan Bäckvall

Länsstyrelsen meddelar nu att man inte har någon annan mening än Bengtsfors kommun när det gäller ny detaljplan för Vången 1:80.

Vilket skulle innebära att en omlastningscentral för virke skulle kunna förverkligas.

Men kommunens beslut har överklagats av sju fastighetsägare.

Sju överklagar detaljplan för omlastningscentral: ”Oacceptabelt”Ett steg närmare omlastningscentral

I fredags berättade Dalslänningen att sju fastighetsägare överklagat kommunens beslut till Mark- och miljödomstolen. De varnade bland annat för att en omlastningscentral skulle komma att påverka dricksvattnet i området, innebära ökat buller och få till följd en värdeminskning av fastigheterna.

"Ej anledning till oro"

– Nu har vi fått skriftligt från länsstyrelsen att de godkänner detaljplanen. Överklagandena gäller förstås ändå. Men det är viktigt att säga att de undersökningar som gjorts av området från Södra Skogsägarnas sida är oerhört väl utförda och det finns ingen anledning till oro, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Han tycker nu att det är viktigt att överklagandena prövas så snart som möjligt så att det blir ett snabbt beslut i ärendet.

”Oerhört viktig åtgärd”

– Det är väldigt angeläget att vi får till den här omlastningscentralen. Omlastningscentralen är en oerhört viktig miljöåtgärd. Sedan har jag full förståelse för de närboende som är kritiska. Det blir en förändring av området. Det kommer vi inte ifrån. Men det allmänna intresset är så stort och måste väga över individintresset, säger Bertilsson.

Det handlar om ett 30 hektar stort markområde där 400 000 kubikmeter virke årligen beräknas kunna omlastas. Det motsvarar 7 000 lastbilstransporter som ska kunna gå på tåg från Bäckefors till Värö.

Artikeltaggar

BäckeforsEkonomiLänsstyrelsenMiljöTransport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.