Hoppa till huvudinnehållet

Elevhemmet förblev tomt – kommunen iordningställde 40 platser för krigsdrabbade

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Ett av elevhemmen på Utsiktens gymnasieskola iordningställdes för att kunna ta emot 40 personer från krigsdrabbade Ukraina. Men behovet blev aldrig så stort som det först befarades så boendet står fortfarande tomt.
Ett av elevhemmen på Utsiktens gymnasieskola iordningställdes för att kunna ta emot 40 personer från krigsdrabbade Ukraina. Men behovet blev aldrig så stort som det först befarades så boendet står fortfarande tomt. Foto: Helena Lindgren

Ett av Utsiktens elevhem som skulle ge tak över huvudet för flyktingar från krigsdrabbade Ukraina förblev tomt. Behovet av akutboenden blev aldrig lika stort som förväntat.

Det var vi mars som länsstyrelsen, med anledning av den rådande situationen i Ukraina, gick ut med en förfrågan till alla landets kommuner om vilka kommunala lokaler som skulle kunna tas i bruk för tillfälligt boende.

Skyddsbehövande ska tas emot likaElevhem står redo för krigsflyktingar: ”Vi gör det här tillsammans”

Eftersom ett av elevboendena på Utsiktens gymnasieskola i Ed stått tomt under en period kunde Dals-Eds snabbt ringa in det som lämpligt för ändamålet.

Omgående inleddes ett arbete med att iordningställa 40 platser på elevhemmet. Flera verksamheter inom kommunen samarbetade med att städa, skriva sängar, fixa leksaker och rusta rummen med gardiner, frotté och sängkläder.

Migrationsverket fattade snart ett beslut att inte ta fler akutboende i anspråk och i huvudsak använda de som fanns närmare mottagningscentralerna
Eva Sjötun.

Kommunen satte även samman ett mottagningsteam samt hade kontakter med personer som talar både ryska och ukrainska.

Inte samma behov

Boendet var redo för att ta emot flyktingar den 24 mars, men det kom aldrig några.

– Den prognos som fanns när förfrågan kom blev aldrig verklighet. De som flydde från Ukraina kom inte så fort som man hade trott. Migrationsverket fattade snart ett beslut att inte ta fler akutboende i anspråk och i huvudsak använda de som fanns närmare mottagningscentralerna, säger Eva Sjötun, chef för arbetsmarknad och integration i Dals-Eds kommun.

Eva Sjötun, chef för arbetsmarknad och integration i Dals-Eds kommun.
Eva Sjötun, chef för arbetsmarknad och integration i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Högst troligt kommer kommunerna som har lagt ut pengar på att iordningställa boenden bli kompenserade, men än så länge finns det inga beslut i frågan.

– Jag tolkar det som att vi kommer att bli kompenserade, men vi inväntar beslut. Dock har vi inte lagt ut jättemycket så vi har använt oss av återbruk och mycket skänkt material, säger Eva Sjötun.

Oklart vad som händer nu

Vad som kommer att hända med det iordningställda boendet är också oklart.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att se till att det blir en jämn fördelning av personer som beviljats skydd enligt massflyktsdirektivet och jobbar just nu på ett förslag.

– Vi väntar till beslut är fattat i frågan och sedan får vi se vad vi gör med boendet. Troligen efterlyser de en mer långsiktig lösning på boende, nåt mer än bara tak över huvudet, säger Eva Sjötun.

Artikeltaggar

Eva SjötunMigrationsverketPolitikSamhälleUkrainaUkrainakrigetUtsiktens gymnasieskola

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.