Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar får prova på att driva eget i sommar

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Att bada är skönt men att tjäna egna pengar kan också vara trevligt. Dals-Eds kommun låter ungdomar testa på att driva eget under sommarlovet.
Att bada är skönt men att tjäna egna pengar kan också vara trevligt. Dals-Eds kommun låter ungdomar testa på att driva eget under sommarlovet. Foto: Mikael Bly

Fem ungdomar i Dals-Eds kommun ska i sommar få chansen att driva eget. I samarbete med Ung Drive Academy ska kommunen ge unga möjligheten att testa sina företagsidéer.

Det var i höstas som en kommuninvånare lade förslaget att låta ungdomar testa på att driva eget under sommaren.

Näringslivsutvecklaren Tommy Nerstrand fick uppgiften att titta närmare på förslaget och landade i att göra som Åmåls kommun, som under sommaren 2021 erbjöd ungdomar att driva eget under paraplyet Ung Drive Academy.

Organisationen har ett samarbetsavtal med Fyrbodal och det går ut på att ungdomar i årskurs nio till och med årskurs två på gymnasiet kan anmäla sitt intresse för att få testa en företagsidé.

Även åttor

I just Dals-Ed gör man bedömningen att kunna erbjuda även deltagare som går i årskurs åtta.

Tommy Nerstrand, näringslivsstrateg i Dals-Eds kommun.
Tommy Nerstrand, näringslivsstrateg i Dals-Eds kommun. Foto: Privat

– Jag tycker det passar in perfekt när det gäller satsning på våra ungdomar och hur unga kan få testa sina förmågor som entreprenörer under ordnade och förmånliga former. Ung Drive tar hand om eleverna via utbildade coacher och kommunens roll blir i huvudsak att betala för platserna och att informera kring projektet, säger Tommy Nerstrand.

Extern finansiär

Därefter sker en urvalsprocess som följs av ett läger. Ungdomarna får också tillgång till en app där relevanta myndigheters regelverk finns tillgängliga för att enkelt och rätt kunna sälja varor och tjänster till både privatpersoner och företag.

Vi pekar på viktiga åtgärder för att stärka samverkan mellan skola och näringsliv.
Tommy Nerstrand.

– Hela projektet passar också in i vår nya näringslivsstrategi och handlingsplan där vi bland annat pekar på viktiga åtgärder för att stärka samverkan mellan skola och näringsliv, säger Tommy Nerstrand.

Priset per deltagare är 7 950 kronor varav hälften finansieras av Fyrbodal. Dals-Eds kommun planerar att erbjuda fem ungdomar att driva eget vilket innebär en total kostnad på 19 875 kronor.

Kommunfullmäktige beslutade nyligen att köra på satsningen och att i första hand ansöka om extern finansiering. Om det inte skulle gå i lås tillskjuts 20 000 kronor från kommunstyrelsens pott för oförutsedda medel. Kommunledningsförvaltningen har också fått i uppdrag att ta med frågan om långsiktig finansiering till budgetarbetet 2023.

Artikeltaggar

ArbeteEdNäringslivSkola och utbildningTommy NerstrandUng drive

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.