Insändare: Vi gör så gott vi kan!

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
I Dalsland är man långt från det rekommenderade antalet patienter per specialist, skriver insändarskribenten.
Foto: Conny Hultgren

Sommaren 2019 flyttade jag med min familj till Dalsland. Jag är läkare utbildad i Umeå. Vi trivs nu så bra i Dalsland att vi bestämt oss för att stanna. Vi har blivit väl mottagna och fått goda vänner och bekanta.

Jag arbetar på vårdcentralen i Ed. En välfungerande enhet med duktiga sjuksköterskor och en bra chef. Jag älskar mitt jobb!

I Dalsland finns 6 vårdcentraler. Dals Ed, Bengtsfors, Färgelanda, Bäckefors, Mellerud och Åmål. Åmål drivs privat av MedPro, de övriga är Närhälsan som är den offentligt drivna primärvården i Västragötalandsregionen. På dessa arbetar 33 legitimerade läkare på fasta anställningar. Av dem är det 15 specialister i allmänmedicin, ungefär hälften av dem arbetar deltid. De flesta övriga är ST-läkare, legitimerade läkare som är under utbildning till att bli specialister i allmänmedicin.

I Dalsland bor det cirka 50 000 människor med vitt skilda förutsättningar. Rekommendationen från läkarförbundet är 1000-1500 patienter per specialist, i Dalsland är man långt från den siffran. Det arbete vi gör är svårt. Sökorsaker är allt från huvudvärk, trötthet, problem med magen, yrsel, ont i knäna, oro för sjukdom, sorg, depression med mera. Vi är tränade till att diagnosticera och få fram uppgifter från patienterna som skulle kunna tyda på farlig sjukdom och att avhjälpa och lugna när vi bedömer att det man lider av kan vara mindre farligt men ändå besvärligt och då erbjuda vårt stöd och hjälp. Vi samtalar, undersöker, tar prover och konsulterar ibland sekundärvården på sjukhuset för hjälp med specifika frågor. Vi träffar även akuta åkommor som sår, frakturer, hjärtinfarkter, stroke och infektioner och tar hand om äldre på äldreboenden. Vi driver utredningar, sköter årskontroller på kroniska sjukdomar som diabetes och astma samt stöttar sjuksköterskorna i deras arbete. Vi arbetar preventivt med barnhälsa på BVC och med psykisk ohälsa tillsammans med kuratorer och psykologer. Det är ett mångsidigt och krävande arbete, det kräver tid och eftertanke. När tiden inte finns och vi har för många patienter gör det att vi jobbar över, är rädda för att missa något och inte hinner lyssna så bra som vi hade önskat. Jag känner mina läkarkollegor. Det är duktiga, ambitiösa människor som brinner för sina patienter och gör sitt bästa i en mycket pressad situation.

Senaste tiden har både SVT och flera olika medier och instanser varnat för bristen på primärvårdsläkare. Det talas om att varannan stol är tom inom primärvården. I Dalsland är det ännu sämre än så. Läkarbristen inom primärvården är en katastrof. Det är svårt att anställa och behålla läkare och det kan till och med vara svårt att anlita stafettläkare i Dalsland. Det är högt tempo och press och vanligt med dubbelbokade patienter. Att hinna med allt arbete och göra det bästa för varje patient är omöjligt när behovet är så mycket större än tiden.

Nu i valtider är det viktigt att vi alla funderar på den vård vi vill ha. Regionvalet har ibland kallats det bortglömda valet. Många vet inte ens vem det är som styr över sjukvården där vi bor. Jag ber er därför att engagera er, läsa på. Fundera på den politik ni vill ha, den sjukvård ni önskar. Att resurser går till vårdcentraler och hemsjukvård. Att vi prioriterar de resurser vi har för att ta hand om de som mest behöver dem och är skörast. Att vården är tillgänglig och nära. Att alla patienter får den vård av den yrkesgrupp de behöver.

Jag skriver detta för att jag vill berätta om min vardag, med de fantastiska människor jag träffar. Dalslänningar av alla sorter, de som bott här i generationer, de som sökt sig hit och de som kommit nyss från annat land. Att jag gör så gott jag kan för att ta hand om de som kommer till mig och att jag vill att ni gör så gott ni kan för att vi ska ha ett så bra samhälle som möjligt där vi hjälper varandra.

Annika Björk, ST Läkare Dals Eds vårdcentral och ny Dalslänning

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.