Hoppa till huvudinnehållet

Företag renoverar fru Boströms hus med hjärta och återbruk

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Ägarna har jobbat med att bevara så mycket som möjligt i renoveringen. I stället för att byta hela fasaden på huset kommer de att skrapa och måla och de har pusslat ihop ett trägolv med befintliga brädor.
Ägarna har jobbat med att bevara så mycket som möjligt i renoveringen. I stället för att byta hela fasaden på huset kommer de att skrapa och måla och de har pusslat ihop ett trägolv med befintliga brädor. Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren

Trägolvet bevaras, fasaden skrapas i stället för att bytas ut och dörrar återanvänds. Ett spännande projekt har startat i fru Boströms gamla hus. Det är ägaren Sven Johansson fastighetsbolag som renoverar stället med hjärtat och återbruk i tanken.

Huset köpte Sven Johansson fastighetsbolag redan 2013. Ganska snart visade det sig att huset hade en unik historia och att det även långt tillbaka i tiden hade återbrukats.

– Den tidigare ägaren, fru Boström, bodde här och drev hotellet på grannfastigheten tillsammans med sin man. När vi köpte huset fick vi en lapp där hon hade skrivit ner husets historia och där hon vädjade om att de nya ägarna skulle ta hand om huset, berättar Annika Andersson, delägare i bolaget.

Huset är en före detta övervåning till en prästgård i Småland som ska ha fraktats till Storgatan i Ed för att bli en ny bostad.

Tänkte riva

Sven Johansson fastighetsbolag hade en tanke om att jämna huset med marken och bygga lägenheter. Dock krävdes en ändring i detaljplanen och när det arbetet sattes i gång visade det sig att det bland annat fanns en bullerproblematik som skulle kräva åtgärder.

Istället för att byta ut fasaden ska den skrapas och målas.
Istället för att byta ut fasaden ska den skrapas och målas. Foto: Helena Lindgren

– Vi insåg snart att det inte skulle finnas ekonomi i det hela och vi valde att inte fullfölja den idén, säger Annika Andersson.

Bolaget styrde om och valde att satsa på plan b. I stället för att riva fortsätter bolaget husets återbruksresa.

– Det finns en själ i huset som vi vill bevara och vi väljer att istället återbruka så mycket som möjligt.

Sven Johansson bygg jobbar nu på att bygga två lägenheter i huset, båda med utsikt över sjöarna Stora Le och Lilla Le.

Letat i gömmor

Den ena lägenheten blir 105 kvadrat på två våningar och den andra på 80 kvadrat på bottenplan.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har, i dag är det tyvärr mycket slit och släng. I det här projektet har vi letat i alla gömmor och vrår efter material, bland annat i våra egna lager, men även hos olika bygghandlare. Vi har använt oss mycket av det som finns tillgängligt i stället för att beställa nytt.

Huset har byggts ut på baksidan mot Stora Le för att rymma två lägenheter med sjöutsikt åt två håll.
Huset har byggts ut på baksidan mot Stora Le för att rymma två lägenheter med sjöutsikt åt två håll. Foto: Helena Lindgren

Byggsektorn i Sverige står för en femtedel av de totala, nationella koldioxidutsläppen. Sven Johansson bygg i Ed, där Annika Andersson är vd, har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor och har varit med och tagit fram riktlinjer för vad byggbranschen behöver göra för att reducera utsläppen.

”En principsak”

I riktlinjerna framkommer det att återbruk är ett alternativ, men att det i dag finns praktiska hinder som omöjliggör en större systematik och storskalighet. Större flexibilitet i till exempel plan- och bygglagen, Boverkets byggregler och bygglovshandläggningar är exempel på åtgärder som behövs för att öka förekomsten av återbrukade produkter och material.

De robusta timmerväggarna är kvar.
De robusta timmerväggarna är kvar. Foto: Helena Lindgren

– Om vi vill att våra kunder ska tänka mer hållbart, måste vi föregå med gott exempel och det är viktigt att visa att även mindre företag och på mindre ställen på landsbygden kan jobba med detta. Det är en principsak och vi tjänar på det i andra änden. När det gäller totalkostnaden tror jag inte det kommer att bli så mycket dyrare. Vi måste vara sparsamma med material och resurser och använda det vi har.

Lägenheterna är redan uthyrda och tanken är att inflyttning ska ske den 1 juni.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdMiljöStora LeSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.