Insändare: Kyrkans arbetstagare förtjänar lika rättigheter

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren uppmärksammar bland annat kyrkogårdsarbetare och andra anställda inom kyrkan. Personen på bilden har inget med inlägget att göra.
Foto: Anna Hållams/TT
Medlemmarna i Kommunal har stor kompetens, tar ansvar och gör ett fantastiskt arbete som är värt att hyllas.

Men framför allt förtjänar medlemmarna respekt. Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med om det och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbetsvillkor och lönevillkor, något Kommunal självklart inte kan acceptera.

Därför har förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation strandat.

Just nu pågår medling mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Når vi inte en lösning som är bra för medlemmarna har Kommunal varslat om konflikt för arbetstagare inom Svenska kyrkan med start fredag den 29 april.

Kommunal kommer alltid att ta strid för medlemmarnas bästa. En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal tvingas gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra redan har på den svenska arbetsmarknaden.

Kommunals krav är inte bara rimliga utan också bra för svensk arbetsmarknad. Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra och vi kommer inte att ge oss.

Malin Ragnegård

Förbundsordförande Kommunal

Anna Ross Leü

Ordförande Kommunal Vänerväst

Sabine Runesson

Ordförande Kommunal Färgelanda-Mellerud

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.