Hoppa till huvudinnehållet

Funny Livdotter får konststipendium – ska skriva bok om sin mormor

Publicerad:
Funny Livdotter under arbetet med en konstutställning 2020.
Funny Livdotter under arbetet med en konstutställning 2020. Foto: Johan Lindahl

Den 34-åriga Långedsbon Funny Livdotter får Dalslands konstförenings konstnärsstipendium på 10 000 kronor. Priset delas ut i Mellerud under lördagen.

– Det här är ett stipendium som Dalslands konstförening varje år delar ut till en medlem i Dalslands konstnärsförbund. Jag har sökt under alla mina år som medlem för att kunna skriva en biografi om min mormor. Det kommer jag att kunna göra nu, säger Funny Livdotter.

Hon berättar att hon tänker sig en korsning av en biografi med löpande text och en grafisk seriebok.

”Ingen traditionell bok”

– Det kommer inte att bli någon traditionell bok. Jag har skrivit ner 200 frågor till min mormor och intervjuat henne flera gånger. Jag ville skriva den här boken innan hon är död. Jag tyckte att det vore ett fint sätt att berätta hennes historia på.

– Hon har levt ett långt liv och upplevt många öden och tragedier. Jag ville undersöka hur hon har hanterat det samtidigt som jag var nyfiken på hennes åsikter och synpunkter. Biografin kommer att handla om allt om vilka favoritböcker hon har till hennes släktträd. Jag vill även veta hur hon vill att hennes begravning ska vara.

”Viktiga samtal”

Funny Livdotter menar att det är viktigt att våga föra sådana samtal med varandra.

– I exempelvis USA finns en annan dödspositivism än vi är vana vid i Sverige. Där skrivs böcker av typen 100 frågor att ställa till mamma innan hon dör. Jag har funderat på vad det är för frågor man bör ställa till sina släktingar eller vänner och min mormor är en av de viktigaste personerna i mitt liv.

Funny Livdotter räknar med att det kommer att ta ett till två år innan boken är klar.

Artikeltaggar

Dals LångedDalslands KonstföreningDalslands konstnärsförbundFunny LivdotterKonstLitteratur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.