Svenska kyrkans flermiljonsatsning vid församlingshemmet i Högsäter, ombyggnationen av vaktmästeriet samt ett nytt bårhus, skulle ha stått färdigt i november förra året. Snart ett halvår senare står det fortfarande byggställningar uppe.
– Det har varit många turer, säger kyrkoherden Sigge Widekärr.
Det är nu snart ett år sedan spaden sattes i backen för miljonsatsningen. Kyrkvaktmästeriet har byggts om och ett nytt bårhus med visningsrum och anhörigrum har tillkommit. Garaget och verkstaden har flyttats till det gamla personalrummet och nya personalutrymmen med omklädningsrum och matsal har byggts.
Men bygget, som beräknades kosta 6,5 miljoner inledningsvis, skulle ha stått klart i november förra året. Nu har snart ett halvår gått och det är ännu inte färdigt. Vaktmästeriet har redan flyttat in, och inom en eller ett par veckor ska det vara klart.
– Det har dragit ut på tiden, vilket är beklagligt för verksamheten och för vaktmästarna. Det börjar bli klart och vi är nöjda, men det skulle ha varit klart i november. Det är tråkigt, för det har varit många turer, säger kyrkoherden Sigge Widekärr.
Brist på delar
Sune Fransson, projektledare vid Karlstad stift, har detaljkännedom om anledningarna, som är flera.
– Det har tagit lite tid, det är inget att hymla med. Det har varit lite corona och problem med att få fram material, för det har varit brist på delar, säger han.
Men vid en första besiktning ska det också ha framkommit anmärkningar. Bland annat ska en brunn ha borrats i fel rum och ett tak fått byggas om.
– Det var ett antal brister, men inga jättestora grejer, säger Sune Fransson.
Om eller hur mycket dyrare bygget beräknas bli vill han dock inte gå ut med.
– Det förs en dialog med entreprenören, som jag inte vill gå ut med. Det kan jag inte göra.
Besiktningsanmärkningar
Byggchefen på entreprenören Sven Johansson Bygg, Peter Andersson, är av samma uppfattning.
– Vi har haft det jobbigt med materialet och leveranstider, det är huvudorsaken som jag ser det. Sedan blev det en blandad kompott av anmärkningar och det brukar innebära några dagar eller veckor extra. Så är det alltid i vår värld, och då får man åtgärda det.
Inte heller han vill uppge vad detta innebär för priset på bygget. Men Peter Andersson menar att ökade kostnader inte är ovanligt.
– Vi har ett fast pris och så funkar det. Fördyring är fel ord. Det händer saker under tiden och då får man något för det. Det är jättevanligt och helt normalt.
Anledningen till ombyggnationen var att gamla bårhuset är en k-märkt kulturhistorisk byggnad från 1700-talet som en gång var sakristian till den gamla kyrkan i Högsäter.