Hoppa till huvudinnehållet

Dalslandskommuner samverkar – men vill inte bli en kommun

Publicerad:
Företrädare för de samverkande kommunerna samlade utanför Dalslands sjukhus. Från vänster: Martin Carling, Michael Mellby, Ann Blomberg, Per Eriksson, Stig Bertilsson, Per-Erik Norlin, Ulla Börjesson och Morgan E Andersson.
Företrädare för de samverkande kommunerna samlade utanför Dalslands sjukhus. Från vänster: Martin Carling, Michael Mellby, Ann Blomberg, Per Eriksson, Stig Bertilsson, Per-Erik Norlin, Ulla Börjesson och Morgan E Andersson. Foto: Sofia Magnusson

Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud ska samverka för att öka sin gemensamma kapacitet.

Det sker under namnet 4D, som står för fyra Dalslandskommuner. Något steg för att bilda en Dalslandskommun är det dock inte.

– Nej, jag skulle vilja säga tvärtom. Kommunerna behöver bli bättre på att samverka och ibland uppträda som en kommun – just för att inte behöva bli en kommun. Vi menar att det kommunala självbestämmandet är viktigt och tycker att det är viktigt att det behålls, säger Morgan E Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Mellerud.

Andersson som även detta år är sammankallande ordförande av samverkansrådet för 4D-kommunerna.

Vad är det då som ska bli bättre med detta samarbete? Ja, tre punkter radas upp.

* Effektiviserad och kvalitetssäkrad verksamhet.

* Säkerställd kompetensförsörjning och kompetensutveckling samt minskad sårbarhet.

* Stärkt gemensam utvecklingskraft och attraktivitet.

Så beskrivs det övergripande syftet, vilket framgår av avsiktsförklaringen som antagits av 4D-kommunerna.

Ska stärka samarbete

Redan idag pågår samverkan mellan 4D-kommunerna inom flera olika områden.

Genom 4D är tanken att kommunerna tillsammans ska fortsätta att tillhandahålla god service och leverera välfärdstjänster med hög kvalitet.

Via samverkan väntas också förutsättningarna öka för att stärka den gemensamma kapaciteten och minska sårbarheten vad gäller resurser, kompetens och verksamhet.

Framtida samverkan inom 4D är tänkt att vara till gagn för medborgare och andra som kommunerna ger service eller stöd, för medarbetare samt för kommunernas ekonomi.

Samma utmaningar

– 4D-kommunerna står inför samma utmaningar och delar värderingar och förhållningssätt. Genom att vi låtit samverkan växa fram under en gemensam diskussion har vi stark tillit till varandras vilja att samverka. Med gemensam kapacitet gör vi oss bättre rustade att möta framtiden, säger Morgan E Andersson.

För att starta upp olika samverkansprocesser har Katarina Larsson anställts som samverkanssamordnare. Hon ska utveckla och skapa fler samverkansområden inom de fyra kommunerna samt bevaka och driva utveckling av pågående samverkan.

– Jag ser fram emot att konkretisera samverkan och att stärka verksamheterna inom 4D-kommunerna så att de kan fortsätta ge god service och leverera välfärdstjänster, säger Katarina Larsson.

En utveckling

Morgan E Andersson menar att Dalslandskommunerna redan i dag täcker in de flesta samverkansområden.

– Det som är nytt är att vi fokuserar på kärnverksamheterna och vi landar i en systematik som vi inte haft tidigare. Vi ska hålla och utveckla den kvalitet i form av service vi levererar i dag.

– Jag kan redan nu se ganska tydligt att vi behöver gå fram med något gemensamt när det gäller svårrekryterade befattningar.

Kan man säga att rekryteringen av en gemensam socialchef för Bengtsfors och Mellerud är ett sådant exempel?

– Ja, vi låg lite före där. Andra tänkbara tjänster skulle till exempel kunna vara kommungemensam arkitekt, arkivarie och jurist.

Men Åmål är inte med i samarbetet. Varför inte?

– Dörren är fortsatt öppen både för Åmål och Vänersborg som är grannar till oss. Men Åmål har av olika skäl valt att, än så länge, stå utanför. Men vi är fyra kommuner som kör på nu, säger Morgan E Andersson

Artikeltaggar

Ann BlombergBengtsfors kommun (org)Dals-Eds kommunDalslandFärgelanda kommunMartin CarlingMelleruds kommun (org)Michael MelbyNyheterPer ErikssonPer-Erik NorlinStig BertilssonUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.