Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Förfallet i de äldres trädgård på Granåsgården

Publicerad:
Den tidigare kaninburen som tillhörde utemiljön.
Den tidigare kaninburen som tillhörde utemiljön. Foto: Tomas Torbjörnsson

Snart är det val igen. Finns det något politiskt parti i vår kommun som är beredda att prioritera en satsning på Granåsgårdens utemiljö och att även arbeta för att öka möjligheten till utomhusvistelse för Granåsgårdens boende?

Min fråga föranleds av det tilltagande förfallet av Granåsgårdens utemiljö. För inte så länge sedan var trädgården en inbjudande oas med ompysslade planteringar och även en kaninbur som lockade till besök när anhöriga besökte sina anförvanter under sommarhalvåret. Nu är kaninburen sedan länge förfallen, fruktträd ligger omkullvälta, flera års ogräs dominerar rabatterna och bakgårdens soptunnor dominerar synfältet för den besökare som vågar sig ut i trädgården.

Ett träd har fallit och blivit liggande.
Ett träd har fallit och blivit liggande.

Många av Granåsgårdens boende har skött egna trädgårdar under sina långa liv. De har njutit av att se allt det vackra växa. Det vill många av dem gärna fortsätta att göra även under de sista åren av sina liv. Det är respektlöst och ovärdigt att inte att låta dem göra det utan i stället låta förfall och misskötsel prägla utomhusmiljön. Det är också tecken på oroväckande okunnighet att inte tillvarata en vacker trädgårdsmiljö som ett inslag i de boendes dagliga terapiverksamhet under de sex månader när trädgården lever och växer. Finns det något parti som har intresse av att lyfta denna fråga och som förstår värdet av att erbjuda en inspirerande och läkande utemiljö för den grupp som längtar mest efter att få komma ut, men som inte kan ta sig ut på egna ben? Och som kanske inte längre kan formulera sin längtan ut när solen skiner, fåglarna sjunger och blommorna doftar.

Tomas Torbjörnsson

Artikeltaggar

GranåsgårdenInsändareTomas Torbjörnsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.