Vill du göra en tidsresa och förflytta dig tillbaka till 1930-talets Bengtsfors? Ja, genom bilder och texter är detta nu möjligt på Kafé Sensus.
På Kafé Sensus är väggarna fyllda av material från ett årtionde då köpingen sjöd av liv och framtidsanda. Kanske kan man tala om det glada 1930-talet i Bengtsfors.
– Det hände mycket positivt i Bengtsfors på 1930-talet, trots att det var depression i omvärlden. Handeln blomstrade och man vågade sig på stora byggsatsningar. Exempelvis kommunhuset 1935 och Franserudsskolan 1939, säger Tomas Sannebro.
Det är under ledning av Tomas Sannebro (själv född 1949) som en grupp äldre personer arbetat fram den utställning som nu kan ses.
Gruppen har bestått av Birgit Berglund, Nils Josefsson, Elvy Sjöström, Lennart Henriksson och Britta Björkman. Samtliga är födda på just 1930-talet.
Alla födda på 1930-talet
– Kravet från Studieförbundet Sensus sida var att deltagarna skulle vara födda på 1930-talet. Vi vände oss till personer som vi hade i bekantskapskretsen, säger Tomas Sannebro.
Det hände mycket positivt i Bengtsfors på 1930-talet, trots att det var depression i omvärlden.
Sedan skulle det mynna ut i en utställning och det har det nu gjort. Det blev en välbesökt sådan med många intresserade och frågvisa besökare på plats.
Hur började allt egentligen?
– Det började med Facebook-gruppen Bengtsfors kommun förr, som i dag har över 4 000 medlemmar. Där märks ett stort intresse för det gamla Bengtsfors. Jag tänkte att det gällde att suga upp detta intresse och försöka göra något av det. Jag tog kontakt med Iréne Malmberg på Sensus och resultatet blev det här, säger Sannebro.
Gruppen har främst botaniserat bland Nils Josefssons böcker om Bengtsfors historia när de letat material.
I fokus har man haft sju olika ämnen. Det har handlat om byggnader och miljöer, handel, service och serviceutbud, hantverk och industri, kommunikation och händelser, idrott, föreningsliv och kultur, näringsställen och samhällsservice och skola.
– Sedan gällde det för mig att välja ut vilka bilder vi skulle ha med på utställningen och sammanställa allt material i övrigt. Vi har även med en del texter med deltagarnas egna minnen från 1930-talet. Och ur Dalslänningens arkiv har jag också hittat ett tvärsnitt av vad som hänt i stort under varje år, säger Tomas Sannebro.
Centralen och Östermalm
En kul detalj är alla gamla benämningar på olika områden i Bengtsfors. De får sina förklaringar på utställningen. Så alla som vill veta var Centralen, Dret-ö’a och Östermalm ligger (eller kanske låg) bör besöka utställningen.
Och känner ni till historien om hur Kinadalsvägen fått sitt namn? Ja, enligt Sannebro hade Dalslänningens gamle redaktör Gordon Skoglund en teori.
– Gordons spekulation var att om man utgår från Centralen, som låg där Strömkullegymnasiet i dag har sin parkering, så kan man knappast finna en mer avlägsen plats än Kinadalsvägen i Bengtsfors centrum. Och långt bort från Sverige ligger Kina. Så vilket namn kunde passa bättre än Kinadalsvägen?
Här hände det mycket
Just kring nämnda Centralen hände det för övrigt mycket på 1930-talet. Där fanns Dalslänningens dåvarande redaktion, där fanns frisör, skomakare, matsalar och bensinstation i samma byggnad och där intill fanns även slussen och järnvägen. Där fanns också, i samma hus som i dag inrymmer Hotell Hemgården, dess föregångare Hotell Bengtsfors.
Utställningen om 1930-talets Bengtsfors kan ses i Sensus kafédel under april månad ut.
Om det är stängt i kafédelen kan man, på kontorstid, gå upp på Sensus kontor och be att få bli insläppt.