Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaka till det glada 30-talets Bengtsfors: ”Det blomstrade”

Publicerad:
Delar av gänget som jobbat med utställningen om 1930-talets Bengtsfors på Sensus. På plats under vernissagedagen var från vänster: Tomas Sannebro, Birgit Berglund, Elvy Sjöström och Nils Josefsson. På bilden saknas Lennart Henriksson och Britta Björkman som inte närvarade under vernissagedagen.
Delar av gänget som jobbat med utställningen om 1930-talets Bengtsfors på Sensus. På plats under vernissagedagen var från vänster: Tomas Sannebro, Birgit Berglund, Elvy Sjöström och Nils Josefsson. På bilden saknas Lennart Henriksson och Britta Björkman som inte närvarade under vernissagedagen. Foto: Conny Hultgren

Vill du göra en tidsresa och förflytta dig tillbaka till 1930-talets Bengtsfors? Ja, genom bilder och texter är detta nu möjligt på Kafé Sensus.

På Kafé Sensus är väggarna fyllda av material från ett årtionde då köpingen sjöd av liv och framtidsanda. Kanske kan man tala om det glada 1930-talet i Bengtsfors.

– Det hände mycket positivt i Bengtsfors på 1930-talet, trots att det var depression i omvärlden. Handeln blomstrade och man vågade sig på stora byggsatsningar. Exempelvis kommunhuset 1935 och Franserudsskolan 1939, säger Tomas Sannebro.

Titta där! Ja, intresset för det gamla Bengtsfors var stort bland besökarna under vernissagedagen.
Titta där! Ja, intresset för det gamla Bengtsfors var stort bland besökarna under vernissagedagen. Foto: Conny Hultgren

Det är under ledning av Tomas Sannebro (själv född 1949) som en grupp äldre personer arbetat fram den utställning som nu kan ses.

Gruppen har bestått av Birgit Berglund, Nils Josefsson, Elvy Sjöström, Lennart Henriksson och Britta Björkman. Samtliga är födda på just 1930-talet.

Alla födda på 1930-talet

– Kravet från Studieförbundet Sensus sida var att deltagarna skulle vara födda på 1930-talet. Vi vände oss till personer som vi hade i bekantskapskretsen, säger Tomas Sannebro.

Det hände mycket positivt i Bengtsfors på 1930-talet, trots att det var depression i omvärlden.
Tomas Sannebro

Sedan skulle det mynna ut i en utställning och det har det nu gjort. Det blev en välbesökt sådan med många intresserade och frågvisa besökare på plats.

Det var fullsatt inne på Kafé Sensus under vernissagedagen och stort intresse för utställningen.
Det var fullsatt inne på Kafé Sensus under vernissagedagen och stort intresse för utställningen. Foto: Conny Hultgren

Hur började allt egentligen?

– Det började med Facebook-gruppen Bengtsfors kommun förr, som i dag har över 4 000 medlemmar. Där märks ett stort intresse för det gamla Bengtsfors. Jag tänkte att det gällde att suga upp detta intresse och försöka göra något av det. Jag tog kontakt med Iréne Malmberg på Sensus och resultatet blev det här, säger Sannebro.

Tomas Sannebro berättade anekdoter från 1930-talet och om hur den grupp han lett har arbetat med den utställning som nu kan ses på Kafé Sensus i Bengtsfors.
Tomas Sannebro berättade anekdoter från 1930-talet och om hur den grupp han lett har arbetat med den utställning som nu kan ses på Kafé Sensus i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Gruppen har främst botaniserat bland Nils Josefssons böcker om Bengtsfors historia när de letat material.

I fokus har man haft sju olika ämnen. Det har handlat om byggnader och miljöer, handel, service och serviceutbud, hantverk och industri, kommunikation och händelser, idrott, föreningsliv och kultur, näringsställen och samhällsservice och skola.

Idrott, kultur och föreningsliv är ett av totalt sju ämnen som det finns läsa om.
Idrott, kultur och föreningsliv är ett av totalt sju ämnen som det finns läsa om. Foto: Conny Hultgren

– Sedan gällde det för mig att välja ut vilka bilder vi skulle ha med på utställningen och sammanställa allt material i övrigt. Vi har även med en del texter med deltagarnas egna minnen från 1930-talet. Och ur Dalslänningens arkiv har jag också hittat ett tvärsnitt av vad som hänt i stort under varje år, säger Tomas Sannebro.

Centralen och Östermalm

En kul detalj är alla gamla benämningar på olika områden i Bengtsfors. De får sina förklaringar på utställningen. Så alla som vill veta var Centralen, Dret-ö’a och Östermalm ligger (eller kanske låg) bör besöka utställningen.

Östermalm –  en del av dåtidens Bengtsfors. Närmare bestämt härledd till Övre och Nedre Solhemsgatan.
Östermalm – en del av dåtidens Bengtsfors. Närmare bestämt härledd till Övre och Nedre Solhemsgatan. Foto: Conny Hultgren

Och känner ni till historien om hur Kinadalsvägen fått sitt namn? Ja, enligt Sannebro hade Dalslänningens gamle redaktör Gordon Skoglund en teori.

– Gordons spekulation var att om man utgår från Centralen, som låg där Strömkullegymnasiet i dag har sin parkering, så kan man knappast finna en mer avlägsen plats än Kinadalsvägen i Bengtsfors centrum. Och långt bort från Sverige ligger Kina. Så vilket namn kunde passa bättre än Kinadalsvägen?

Här hände det mycket

Just kring nämnda Centralen hände det för övrigt mycket på 1930-talet. Där fanns Dalslänningens dåvarande redaktion, där fanns frisör, skomakare, matsalar och bensinstation i samma byggnad och där intill fanns även slussen och järnvägen. Där fanns också, i samma hus som i dag inrymmer Hotell Hemgården, dess föregångare Hotell Bengtsfors.

En grupp damer som verkar ha hittat sin favoritvägg när gäller bilder, texter och minnen att diskutera.
En grupp damer som verkar ha hittat sin favoritvägg när gäller bilder, texter och minnen att diskutera. Foto: Conny Hultgren

Utställningen om 1930-talets Bengtsfors kan ses i Sensus kafédel under april månad ut.

Om det är stängt i kafédelen kan man, på kontorstid, gå upp på Sensus kontor och be att få bli insläppt.

Artikeltaggar

BengtsforsBirgit BerglundBritta BjörkmanElvy SjöströmIrene MalmbergLennart HenrikssonNils JosefssonNöje/KulturSensusTomas SannebroUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.